Ska staten ge bidrag till hyran också?

På ena sidan boende som inte har råd att betala hyran – på den andra fastighetsbolag som kämpar med rusande kostnader.

Finns det någon objektiv skillnad i att ge statliga elbidrag än att ge hyresbidrag för att undvika att människor måste gå ifrån sina hem i hyresfastigheter? skriver Per Wallberg, Norrköping.

Finns det någon objektiv skillnad i att ge statliga elbidrag än att ge hyresbidrag för att undvika att människor måste gå ifrån sina hem i hyresfastigheter? skriver Per Wallberg, Norrköping.

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2023-01-25 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är nästa krav på bidrag krav på statliga bidrag av typen nu diskuterade och beslutade elbidrag? Finns det någon objektiv skillnad i att ge statliga elbidrag än att ge hyresbidrag för att undvika att människor måste gå ifrån sina hem i hyresfastigheter?


Om hyreshöjningarna blir i storleksordningen tio procent som hyresvärdarna kräver kommer givetvis många människor inte ha råd att betala sin hyra på samma sätt som företrädesvis många villaägare idag inte klarar av sina elkostnadsräkningar. I båda fallen hamnar man vid utebliven betalning av hyra eller el hos kronofogden.


Företagen ropar på hjälp från staten för att de inte klarar elräkningarna. Hyresvärdarna motiverar kraven på hyreshöjningar med ökade kostnader, bland annat på grund av inflationen ränteutvecklingen med mera med krav på hyreshöjningar i storleksordningen tio procent. Branchorganisationen Fastighetsägarna påstår att man egentligen skulle behöva höja med 25 procent. En helt omöjlig siffra givetvis.


Den bidragskarusell som uppstått i mångmiljardersklassen, elbidragen beräknas kosta cirka 55 miljarder kronor, vart leder den? 
Min fråga till regering och riksdag blir, finns det någon skillnad i att inte ha råd att betala sin elräkning eller sin hyra? 
Vad tänker regeringen göra om hyreshöjningarna får de här katastrofala följderna?