Ska sjukvårdens pengar gå till att bygga militärbaser?

När 900 anställda sägs upp är det detsamma som sex procent av arbetskraften inom Region Östergötland.

Det som förvånar mest är att en av de viktigaste arbetsuppgifterna, det undersköterskorna utför, kommer att drabbas. Verkar inte klokt, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Det som förvånar mest är att en av de viktigaste arbetsuppgifterna, det undersköterskorna utför, kommer att drabbas. Verkar inte klokt, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Insändare2024-02-29 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det infinner sig en stilla fundering: Vem och vilka skall helt eller delvis 'ta över' dessa arbetsuppgifter? 

För det måste väl bli så att de efterlämnar arbete? Låter ju positivt att inga läkare eller sjuksköterskor drabbas men i sanningens namn måste det väl innebära att just dessa personalkategorier får ta över en väsentlig del av efterlämnade arbetsuppgifter och därmed indirekt blir berörda om ej uppsagda. Vilken arbetsmiljö skapar det? 

Det som förvånar mest är att en av de viktigaste arbetsuppgifterna, det undersköterskorna utför, kommer att drabbas. Verkar inte klokt. Var det inte statsminister Ulf Kristersson som utlovade statligt extrastöd för att ingen inom sjukvården av underskottsskäl skulle komma att bli uppsagd?

Kanske dags för ett personligt allvarligt samtal Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande med din partikamrat? Kanske alla utgifter till militären och medlemskapet i Nato med de krav på stora investeringar i militär utrustning/uppbyggnad, Nato-krav på utbyggd infrastruktur som vägar, järnvägar och baser nu äventyrar den viktiga sjukvården som borde vara det främsta i ett väl utbyggt civilförsvar och beredskap för ofred. Frågorna är många.