Vi måste också få semester och återhämtning

Ännu en våg av corona har sköljt in och passerat vårdavdelningarna på sjukhuset. Det sägs att det var den sista, men det är det ingen som vet.

Insändarskribenten oroas över att sjukhuspersonalen inte kommer få den återhämtning de behöver.

Insändarskribenten oroas över att sjukhuspersonalen inte kommer få den återhämtning de behöver.

Foto: Simon Rehnström/TT

Insändare2022-03-22 18:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till sommaren nu pratas det febrilt om hur bemanningen ska lösas inom 24/7-verksamheterna. På vissa kliniker ställs det krav att ”du måste ta extrapass, helst flera stycken”. Ledningen förvarnar den enskilda individen att personen ifråga inte kommer att få 20 semesterdagar i sommar, personen måste jobba! Det är individer som behöver ha sin återhämtning som inte kommer orka ta igen den förlorade vården till slut. Vårdpersonal kommer komma till en gräns där det brister, vi behöver vår ledighet.



Och tala inte om vad ni givit oss för ersättningar, region Östergötland!
200 kronor per extrapass, det är vad jag är värd. Eventuellt kan vi få ersättningen som allmänna bestämmelser säger att vi ska ha, det vill säga 240 procent av timlönen, men inte ens det kan ni svara på när ni blir tillfrågade av medarbetare och chefer.


Om jag istället tar ett extrapass under min semester så får jag 2000 kronor samt min semesterdag tillbaka. Är det ens värt att ställa upp då? Jag tror Region Östergötland avvaktar och inväntar våra reaktioner så de ser hur de kan spara pengar.



Jag tänker prioritera min ledighet i sommar in i det sista. Jag hoppas mina kollegor också gör det till slut, frivilligheten existerar inte längre.

Sommaren kommer inom vården kantas av överbeläggningar och patientsäkerhet som brister. Men även personal som inte orkar mer. Förstår ni inte det?