Svårt att leva sunt och bra i Norrköping

Apropå bilisters problem med P-platser och trafikstockningar.

Om det är mycket snö blir det svårt. Det plogas ju först för bilar. Och sandas dåligt för cyklar. Då tar det längre tid eller så måste jag åka buss, skriver signaturen Elina. Genrebild.

Om det är mycket snö blir det svårt. Det plogas ju först för bilar. Och sandas dåligt för cyklar. Då tar det längre tid eller så måste jag åka buss, skriver signaturen Elina. Genrebild.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2023-01-13 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag cyklar till jobbet. Bor en knapp mil från city. Gör det för hälsa, ekonomi och miljön. Har dubbdäck nu på vintern och reflexjacka och bra lysen.

Två barn dras till förskolan vid sju på morgonen. Där kan jag låsa fast cykelkärran inför hämtningen.


Med elcykeln tar det sedan 25 minuter så är jag utan köer och parkeringsproblem framme. Om det är mycket snö blir det svårt. Det plogas ju först för bilar. Och sandas dåligt för cyklar. Då tar det längre tid eller så måste jag åka buss. Gles tidtabell gör det svårt och tider på förskolan måste jag då få justerade. 

Min man åker buss till stationen för pendling med tåg till Linköping. Han kan ibland jobba hemifrån men har ofta svårt att hinna med barnhanteringen. Han cyklade ofta till tåget tidigare. Men eftersom Norrköping inte har cykelgarage med lås (likt till exempel ”lilla” Katrineholm) har tre cyklar stulits. Så nu blir det bussen. 

Vanligt är att cykelbanans sträckning ändras på grund av grävningar. Ibland kan den ta tvärslut. Då tvingas man göra farliga korsningar över starkt trafikerade gator, där bilisterna står stilla i sina avgaser. Ibland tvingas jag köra på trottoarer för att överleva och komma förbi. Vi som vill leva sunt och bra kan ha det rätt svårt och kämpigt för att få ihop vardagspusslet. Tänk om kommunen kunde satsa på oss som kämpar och strävar efter ett bra, hälsosamt, billigt och miljövänligt liv. Kanske får vi flytta. Är Lindö Strand ett bra område?