Sätt prisstopp eller sänk momsen på maten

Det senaste året har matpriserna stigit med minst 20 procent.

För ett par veckor sedan genomförde jag en miniundersökning på cirka tio varor från matpriskollen. Resultatet av den var att priserna låg väldigt nära varandra och allt var jättedyrt, skriver Karin Odelblad. Arkivbild.

För ett par veckor sedan genomförde jag en miniundersökning på cirka tio varor från matpriskollen. Resultatet av den var att priserna låg väldigt nära varandra och allt var jättedyrt, skriver Karin Odelblad. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-05-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång man handlar förundras man över att priserna går upp hela tiden. De stora aktörerna Ica, Coop och Axfood har en majoritet av marknaden. Finansminister Svantesson kallade in aktörerna för ett allvarligt samtal att hålla nere priserna, men resultatet av detta märks inte,

Då hände det sig att Lidl gick ut och sänkte priserna på cirka 100 varor. Nu har även Ica sänkt en del priser och Coop har sänkt priserna på frukt och grönt för sina medlemmar.

Jag är medlem i PRO och var med i arbetet med matpriskollen. Det som förundrade mig mest var att priserna låg så nära varandra.  För ett par veckor sedan genomförde jag en miniundersökning på cirka tio varor från matpriskollen. Resultatet av den var att priserna låg väldigt nära varandra och allt var jättedyrt, så hur ska då familjerna få sitt matkonto att räcka? Jaga extrapriser i flera affärer eller vad? Att ta fram extrapriser och annonsera om dessa kostar pengar. Här går att spara. Mitt eget matkonto har ökat mellan 500 och 1000 kronor per månad. Det är alldeles för mycket. Jag handlar också i min närbutik.

Något radikalt behöver göras. Ett stoppris under ett halvår eller en lägre moms på basvaror behövs för att lugna ner utvecklingen. Inflationen skenar och Riksbankens höjning av styrräntan verkar inte bita på inflationen. Butikerna skulle också kunna minska sina kostnader genom att inte ha öppet jämt. Då skulle det också gå att minska på uppvärmningen av lokaler vilket också skulle vara bra för klimatet. 

Lägre moms eller stoppris på basvaror behövs snarast.