Sätt inte käppar i hjulet för oss synskadade

Att se den vita käppen måste därför räcka för att ni som är våra medtrafikanter ska sänka hastigheten eller stanna, alternativt fråga om vi behöver hjälp, skriver representanter för Synskadades Riksförbund i Östergötland.
Att se den vita käppen måste därför räcka för att ni som är våra medtrafikanter ska sänka hastigheten eller stanna, alternativt fråga om vi behöver hjälp, skriver representanter för Synskadades Riksförbund i Östergötland.

Den 15 oktober uppmärksammas den vita käppens dag, en dag som firas runtom i hela världen.

Insändare 15 oktober 2022 16:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För personer med synnedsättning är den vita käppen det bästa redskapet för att orientera sig, undvika hinder i vardagen och samtidigt visa omgivningen att personen har en synnedsättning.

 

För oss som lever med en synnedsättning är exempelvis oväntade hinder i trafikmiljön en ständigt ovälkommen risk i vardagen. Tänk dig att du är på väg rakt över gatan på ett övergångsställe. Plötsligt upptäcker du att du befinner dig mitt bland bilarna i rondellen. Du har gått snett utan att du har varit medveten om det.

Eller så går du längs en delad gång och cykelbana, med kroppen på helspänn för att ha kontroll över din omgivning när  elsparkcyklar och cyklar passerar i ett rusande tempo, för det mesta utan att du är medveten om det. 

 

Så ser vardagen ut för många av oss som är beroende av den vita käppen. Som synskadad kan vi nämligen inte gå i andra tankar och slappna av under en promenad, utan måste hela tiden koncentrera oss på vad som sker runt omkring oss, eftersom vi inte ser vad som händer. 

Vi hamnar i en oerhört utsatt situation. Vi kan inte heller ta ögonkontakt med andra trafikanter när vi rör oss i gatumiljön. Att se den vita käppen måste därför räcka för att ni som är våra medtrafikanter ska sänka hastigheten eller stanna, alternativt fråga om vi behöver hjälp. 

 

Såhär kan du hjälpa oss

  • Ställ cykeln eller elsparkcykeln i cykelstället eller på annan anvisad plats. 
  • Använd ringklockan och anpassa hastigheten när du cyklar eller åker elsparkcykel. 
  • Fråga gärna om vi behöver hjälp

 

Tack för att du tar hänsyn på Vita käppens dag och årets övriga dagar!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa