Satsa på att planera gatuarbetena efter årstid

Vem planerar vägarbeten i Norrköpings kommun?

Värmemattor för att tina upp underlaget inför plattsättning.

Värmemattor för att tina upp underlaget inför plattsättning.

Foto: Göran Gustavsson

Insändare2023-12-16 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland funderar man om det finns någon planering överhuvudtaget i kommunen när det gäller vissa arbeten som inte är akuta. Hur man kan planera att lägga om plattor på Hospitalsgatan mellan Drottninggatan och Gamla Rådstugugatan när vädret är kallt? 

Arbetet påbörjades när det var milt men det brukar bli kallt från november vilket är en direkt olämplig tid att lägga om plattor. Vi som har vår arbetsplats i området ser hur besvärligt och omständligt det är för entreprenören att genomföra arbetet vilket säkert påverkar kostnaden. Ett tips till kommunen är att försöka planera arbeten bättre utifrån typ av arbete och tid på året.

Göran Gustavsson

Svar direkt

Tack för att du delar med dig av din reflektion. Vi använder hela den snöfria perioden för att utföra olika arbeten, men ibland räcker inte det till. Kapacitetsmässigt skulle det vara väldigt svårt att hinna med alla arbeten under de varma månaderna, det skulle också bli ännu svårare för trafikanter att ta sig fram i staden. 

De entreprenörer vi har avtalade brukar också uppskatta att vi sprider ut arbetena över året.

I det här fallet har entreprenören själv valt att utföra arbetet under den här perioden och ekonomiskt borde det inte skilja sig från vad det skulle kosta under annan tid på året. 

Vi hade dessutom räknat med att de värmeslingor som ligger i gatan skulle underlätta arbetet, nu visade det sig att de var lite svåra att få igång och det var nog orsaken till att det var besvärligt, snarare än årstiden. Nu ska allt fungera och arbetet borde fortskrida enligt plan.

Christian Dahlskog, enhetschef gata och trafik