Sänk åldern för att få handla på Systembolaget

Det är absurt att man inte är myndig att köpa alkohol från systemet när man är myndig att styra det politiska styret som finns i vårt land, skriver Andreas Larsson. Genrebild.
Det är absurt att man inte är myndig att köpa alkohol från systemet när man är myndig att styra det politiska styret som finns i vårt land, skriver Andreas Larsson. Genrebild.

Har du någonsin undrat varför det är 20-årsgräns för att handla på Systembolaget? När man precis har fyllt 18 och känner sig fri och myndig kan man fortfarande inte göra vad man vill. Det är den ologiska lagstiftningen.

Insändare 9 december 2023 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att höja åldersgränsen för att få handla på Systembolaget tror många att alkoholkonsumtionen kommer minska för unga, men så är det inte. Genom att sänka åldersgränsen till 18 år kommer det att resultera i en mycket tryggare alkoholkonsumtion. Det betyder att det hade varit en drastisk minskning av den svarta alkoholhandeln. Man skulle inte längre behöva ta hjälp av någon annan för att få tag på alkohol från systemet. 

Men så tror inte politikerna eller systembolaget, de tror snarare tvärtom.

Det är absurt att man inte är myndig att köpa alkohol från systemet när man är myndig att styra det politiska styret som finns i vårt land. Man kan bidra till krav på alkohollagstiftningen även om man själv inte får dricka. Man får också ta körkort och framföra stora fordon samt äga vapen och gå på krogar där det serveras en hel del alkohol. Lagstiftningen är därför ologisk och regeringen bör erkänna det.

Detta leder till en ökad illegal försäljning av alkohol som leder till en mindre trygg alkoholkonsumtion. Ungdomarna kan dessutom råka ut för att köpa teknisk sprit. Men 18 och 19-åringar tror att krogar, restauranger och barer är säkrare för att konsumera alkohol på grund av åldersgränsen. De tror att det är en tryggare miljö men så är det absolut inte.

Majoriteten av all våld som är alkoholrelaterat sker på allmänna platser. Där det befinner sig en hel del folk som festar, därför har Systembolaget fel. Men de kanske har rätt i att alkoholkonsumtionen kommer att öka bland unga om man minskar åldersgränsen. Fast det är inte problemet. 

Problemet är att det sker illegal försäljning av alkohol som kan vara extremt farlig, samt hur ungdomarna får tag på det. Mindre langare betyder mindre konsumerande. Det finns två “sidor” på alkoholkonsumtionen. 

Om man avskaffar monopolen kommer smugglingen minska. En marknad med monopol kan göra så att priserna ökar, och det visar sig att då ökar också smugglingen. Marknaden har inte perfekt konkurrens och det leder till en sämre service.

Eftersom att det finns privatinförsel från andra EU-länder så betyder det att nästan överallt kan en minderårig få tag på alkohol genom att till exempel ringa ett samtal. Dessutom är det billigare än på Systembolaget.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa