Samarbete en förutsättning för utveckling

Vi eftersträvar en god medicinsk kvalitet i våra vård- och omsorgsboenden, skriver Nhela Ali (S) och Torvald Karlsson (C) i ett gemensamt svar till SPF i Valdemarsvik.

Insändare2021-03-15 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"SPF vill att läkare går rond ett par gånger i veckan" NT 3/3

Vi eftersträvar en god medicinsk kvalitet i våra vård- och omsorgsboenden. I Östergötland ansvarar kommunerna för grundläggande hälso- och sjukvård till de som bor i kommunens särskilda boenden och till dem som måste vårdas i hemmet. Regionen för övrig sjukvård. Kommunerna får inte enligt lag anställa läkare, så därför krävs en nära samverkan med regionen. För att vi fortsatt ska kunna hantera och förbättra vården för våra medborgare är tillgången till alla medicinska professioner viktig och att vi kan samverka på ett så sömlöst sätt som möjligt mellan olika utförare av sjukvård till den äldre.

Insändaren berör ombyggnationer av två av våra boenden. Ringgården som kommunen äger och Vammarhöjden som Regionen äger och där kommunen hyr vård- och omsorgsboende och centralkök i fastigheten. I byggnaden finns även Vårdcentral och Folktandvård. Kommunfullmäktige har beslutat att Ringgården ska byggas om i kommunens regi. 85 mkr är budgetramen för den totala projektkostnaden, där ingår annat än själva byggnadsrenoveringen. Vi har all ambition att genomföra den så kostnadseffektivt som möjligt, utan att göra avkall på en bra boendemiljö för de äldre och en bra arbetsmiljö för de anställda.

För Vammarhöjden har Regionen genomfört en förstudie i samverkan med kommunen som ev. fortsatt hyresgäst. Kommunens boendeplatser är slitna, delvis trånga och i stort behov av renovering. Genom projektet ökar även möjligheterna att utveckla samarbetet med regionen vilket är nödvändigt för att möta det ökade antalet äldre i kommunen. Kommunen har ännu inte fattat beslut om hur vi går vidare med projektet, vilket hävdas i insändaren.

Kosten för våra äldre är en viktig fråga. Dietist finns inom regionen och konsulteras vid behov. De åsikter vi får till oss från våra äldre är att inte önskan om mer modern kost, utan snarare en mer traditionell husmanskost. Målet är alltjämt en hälsosam, balanserad och varierad kost med hög kvalitet som smakar gott. Naturligtvis anpassas maten för de som har specialkost, även diabetiker.

Insändaren återkommer till påståenden om brist på öppenhet och transparens. Kommunstyrelsen har tillsatt en politisk beredning där samtliga partier ingår som har möjligt att få insyn och ta ställning till hur våra boenden ska utvecklas, arbetet i beredningen kommer snart att återupptas. Vi hoppas även som vi skrivit tidigare att SPF återkommer till möten i det kommunala pensionärsrådet där dialog kring dessa frågor förs.