Saknas plan att minska koldioxidutsläppen

FN-chefens miljövarning kan inte missförstås. Det gäller alla människor på jorden.

Om det får fortsätta i samma takt som hittills blir delar av jorden på sikt obeboelig på grund av svåra klimatförändringar, skriver signaturen Jan. Arkivbild från USA.

Om det får fortsätta i samma takt som hittills blir delar av jorden på sikt obeboelig på grund av svåra klimatförändringar, skriver signaturen Jan. Arkivbild från USA.

Foto: Joel Marklund

Insändare2023-03-27 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är sista varningen innan mänskligheten drabbas av en fullständig miljökatastrof. Ingen återvändo. ”The tipping point” enligt värdsmedia. Mänskligheten har tre år på sig att minska koldioxidutsläpp och därmed minska växthuseffekten och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. 

Om det får fortsätta i samma takt som hittills blir delar av jorden på sikt obeboelig på grund av svåra klimatförändringar. Isen på polerna smälter delvis ner, vilket gör att kustnära landområden översvämmas. Mänskligheten står inför sin största utmaning hittills. Att vända den bekväma livsstilen så att den globala uppvärmningen minskas. Det är bråttom. 

Som medborgare i Sverige, vad ska vi dra ned på? Sluta att köra fossildrivna bilar? Enligt sakkunniga som framträder i media är fossildrivna bilar det största miljöhotet. Inget om sjöfarten? Eftersom Sverige och andra länder är bara tre år från en miljökatastrof finns inga adekvata åtgärder. Jag saknar en svensk nationell handlingsplan. Våra förtroendevalda politiker babblar runt om miljön. De tjatar ostrukturerat om miljö. Men inga planer presenteras. Borgarna liksom Socialdemokraterna verkar sakna planer för framtida miljöåtgärder.