Vi Norrköpingsbor är stolta över vår kulturstad Norrköping och den mylla som Norrköping är för unga kulturskapare. Det är unikt att i en mellanstor svensk stad en vanlig vecka kunna gå på en konsert med solisten Johan Dalende och en symfoniorkester av europeisk toppklass. Dagen därpå kan man – om man lyckats få en biljett – gå på den utsålda konserten med den Svenska Björnstammen på Arbis. Ytterligare en dag senare återvänder systrarna Brodén och deras Apocalyptic Cirkus till Norrköping och Hörsalen med den fantastiska föreställningen ”Marianne och jag”. På Konstforum har Tone Linghult och hennes kamrater i ”Drivet” vernissage. Sen avslutas veckan med en allsvensk fotbollsmatch där ”hälften är från stan”.
Gemensamt för aktörerna ovan är att de liksom många unga filmare, konstnärer och författare har fått möjligheter att utveckla sin talang i Norrköping. Det har varit möjligt genom kommunens finansiering av Kulturskolan och estetiska gymnasieprogram, genom föreningsstöd till idrotten och kulturföreningar.
Denna stödjande struktur har dessutom gett många drivna av idealitet och intresse förutsättningar att – bland annat som arrangörer – ge sitt bidrag till att göra Norrköping till en levande stad. Det är inte så att man som Lars Winnerbäck skriver, ”vaknar en dag och startar ett framgångsrikt aktiebolag som säljer ut arenakonserter”. Det är inte möjligt att komma dit utan att ha ”varit en del i en kedja av både bred och smal kulturverksamhet”.
Givetvis vill och kan inte alla unga som odlar sin talang bli framgångsrika artister eller idrottsmän. Men man får sin identitet och självkänsla stärkt, man formas till en demokratisk och ansvarstagande medborgare. Kulturen tillsammans med idrotten skapar en mening i våra liv. Det gäller både den kultur och idrott som vi tar del av som åskådare men i lika stor utsträckning den som vi utövar tillsammans i exempelvis amatörteaterföreningar, band och basketlag.
Den här myllan av aktivitet förstärker banden mellan medborgarna och bidrar till den så viktiga tillit vi behöver för ett fungerande samhälle. Det unika med kultur och idrott är att de betingar ett värde som både går att ta på i form av besöksnätter och publikplatser men ännu mer ett värde för allas vår livskvalitet, fantasi och förmåga att närma oss utmaningar i livet och samhället.
Barn och unga är morgondagens förvaltare av vårt samhälle. Globalt står mänskligheten inför enorma utmaningar när det gäller klimat-, freds- och demokratifrågorna. För att utmaningarna ska kunna hanteras på bästa sätt, både globalt och i lokalsamhället, måste dagens barn och unga få de bästa förutsättningarna för att växa till empatiska och demokratiska medborgare. Det är egenskaper man får genom erfarenheter.
Ett samhälle som vill medborgarnas bästa har inte råd att spara på de som ska forma samhället i framtiden. Därför bör alla förslag till beslut i Norrköpings kommun prövas hur de påverkar barn och ungdomars liv och uppväxt. Vår utgångspunkt för ovanstående är en positiv och optimistisk syn på vad människan kan åstadkomma när hon ges den näring som kulturen och idrotten ger.