Så arbetar kommunen med Femöresbron

Jag är den första att beklaga att det ska behöva ta så många år för att få dit en ny bro, skriver Karin Jonsson C.

Jag är den första att beklaga att det ska behöva ta så många år för att få dit en ny bro, skriver Karin Jonsson C.

Foto: Tommy Pettersson

Insändare2019-11-28 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2018 fattade Tekniska nämnden beslut om att en ny bro skulle ersätta den gamla kraftigt rostsskadade Femöresbron. Olika intressenter har framfört en vilja om att den gamla bron ska renoveras och sättas tillbaka. Möjligheterna till det har utretts och enligt två oberoende experter skulle det kräva så pass stora åtgärder att det bedömdes som mer rimligt med en helt ny bro och därmed en längre livslängd. Vid nybyggnation av broar krävs dock att hänsyn tas till bland annat nu gällande byggnormer, tillgänglighetskrav och klimatanpassning.

Kommunen har tagit fram ett förslag till ny bro, ett förslag som jag uppfattar mottogs mycket bra bland allmänheten. Förslaget är väl avvägt mot de natur- och kulturhistoriska värden som finns på platsen och skulle passa bra in i miljön, samtidigt som det svarar upp mot moderna krav på bland annat tillgänglighet.

Förlaget innebär dock att Brovaktarstugans läge skulle behöva förändras för att passa ihop med bron. Eftersom den ingår i Himmelstalunds herrgårds- och brunnsmiljö så ansökte kommunen hos Länsstyrelsen om ett förändrat läge av stugan. 

Länsstyrelsen ansåg dock att den nya bron skulle störa miljön vid Brovaktarstugan samt att den skyddade byggnaden inte skulle få flyttas alls och sade därför nej till kommunens förslag i april 2019.

Kommunen har överklagat Länsstyrelsens beslut, efter det förhindrar kommunen att bygga en bro som uppfyller de lagkrav som en kommun är skyldig att följa.

Nu är två parallella processer i gång samtidigt. Dels inväntar vi svar från förvaltningsrätten på vår överklagan, dels arbetar kommunen också med att ta fram ett alternativt förslag där, om möjligt, inte brovaktarstugan påverkas men där vi tvingas ge vika på bland annat tillgänglighet. I båda fallen krävs det vattendom.

Om förvaltningsrätten går på kommunens linje kan en vattendomsansökan lämnas in till Mark- och miljödomstolen och en ny bro beräknas kunna vara på plats om cirka 2,5 år. Om de i stället ger Länsstyrelsen rätt så beräknas ett omarbetat förslag till bro dra ut ytterligare något år på tiden.

Att Femöresbron ligger Norrköpingsborna varmt om hjärtat är det inget tvivel om. Jag är den första att beklaga att det ska behöva ta så många år för att få dit en ny bro! Speciellt som det finns pengar avsatta och vi har tagit fram ett förslag som vi anser uppfyller alla de krav som ställs. Många vill veta hur arbetet med bron går. Jag uppmanar alla som är intresserade av arbetet med Femöresbron att gå in på kommunens webbplats norrkoping.se. Där finns en hel sida med information som ger bakgrunden till kommunens beslut och bilder på det förslag som kommunen lagt fram.