Rasmus Paludan når sitt mål – starta våldsamma aktioner

Åter har den danske högerpopulistiske och främlingsfientlige politikern, Rasmus Paludan fått polistillstånd att genomföra en manifestation i Sverige.

Bilar sattes i brand vid upploppen vid Ringdansen i Navestad under påskhelgen.

Bilar sattes i brand vid upploppen vid Ringdansen i Navestad under påskhelgen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2022-04-19 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det skulle förekomma bränning av Koranen gjorde man ingen hemlighet av. Resultatet blev det förväntade. 

Våldsamheter uppstod där bilar sattes i brand och blåljuspersonal blev utsatta för stenkastning och poliser blev skadade. Nu blev det ingen koranbränning och demonstration av Rasmus Paludan. Men vetskapen om de planerade aktionerna och att de fått polistillstånd räckte för att trigga i gång våldsamheter. 


Polisen försvarade sitt ja till polistillstånd med att åberopa grundlagen. Grundlagen säger att alla har rätt att uttrycka sina åsikter och i polisens uppdrag ligger också att skydda den rätten, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen.


Från Rasmus Paludan tidigare framfart kunde man mycket väl ha dragit slutsatsen, att just det som hände med eller utan koranbränning, var avsikten. Det var, att provocera, skapa upplopp och oreda som var målet. 
Man kunde alltså på goda grunder befara att Rasmus Paludans demonstration inte skulle kunna genomföras utan risk för den allmänna ordningen och säkerheten. Det, är ett legalt skäl till att neka polistillstånd.


Rasmus Paludans strategi är just det, att uppröra känslor i invandrartäta områden. Han vill provocera till våldsamma aktioner av invandrare. Detta för sedan kunna höja fingret och säga, här ser ni hur dom är. Det är en taktik som känns igen från Nazitysklands hets mot judar, och Rasmus Putins lögner att kriget är Ukrainas skuld. Det är splittring och oreda som är de högerextremas gemensamma mål i Europa.
Detta polistillstånd borde aldrig givits, med hänvisning till risken för säkerheten och den allmänna ordningen.