Ramperna på bussar och spårvagnar måste fungera

Östgötatrafiken bör se över bussar och spårvagnar. Vi rullstolsburna ska kunna åka med dem.

Buss- och spårvagnshållplatsen vid Gymnastikgatan hänger löst när Östgötatrafiken ökar medelhastigheten.

Buss- och spårvagnshållplatsen vid Gymnastikgatan hänger löst när Östgötatrafiken ökar medelhastigheten.

Foto: Rikard W Larsson

Insändare2022-01-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senare tid har inte golvramperna fungerat. De sitter fast i golvet. En del chaufförer har sagt att jag behöver ledsagare. De allra flesta är oerhört hjälpsamma och trevliga och det är jag tacksam över. Kollektivtrafiken är väl för alla?? Alla har inte ledsagare för vi har inte rätt till det när samhället dragit ner på resurserna för oss med funktionsvariationer. Jag är en av dem.
Det finns ju färdtjänst men har man som jag svår smärta så är det inte alltid ett bra alternativ att åka färdtjänst då resan kan gå land och rike runt fast man själv ska en kort bit. Jag har lite nedsatt handfunktion efter covidinfektion och kan därför inte hoppa av och på buss och spårvagn. Tacksam för ett svar över hur Östgötatrafiken kommer att lösa detta. 

Resenär i Östergötland 

Svar direkt

Kollektivtrafiken är till för alla. Antingen som allmän kollektivtrafik, eller som särskild kollektivtrafik för den som behöver mer stöd och service vid resan. 

Självklart ska rullstolsramperna i våra fordon fungera och där ska föraren bistå med hjälp för den som behöver. Tyvärr påverkas rampernas funktion så här års ibland av det grus som finns på gatorna och som kommer in i fordonen. Då kan det krångla med att få tillbaka rampen i rätt läge efter användning. Vi jobbar löpande ihop med våra trafikföretag för att säkra funktionen även vid besvärligt underlag och kommer att uppmärksamma frågan igen med anledning av insändaren.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef Östgötatrafiken