Människans utsläpp av koldioxid är förödande för våra hav. Klimatförändringarna gör att haven blir varmare, vilket många arter inte klarar av. Dels omvandlas koldioxiden i haven till kolsyra som gör haven sura – något som kan visa sig vara ödesdigert.
Klimatet har alltid varierat. Det stora problemet nu är att förändringarna sker så snabbt att miljön, växter och djur inte hinner anpassa sig. Höjda vattentemperaturer är orsaken till att stora områden av koraller bleks och dör och därmed försvinner en stor mängd arter som är beroende av korallreven.
Globalt är omkring 500 miljoner människor beroende av korallreven för sin mat och för skydd mot stormar och erosion vid kusterna. Reven inhyser livsmiljöer och är fortplantingsområden och barnkammare för många havslevande djur.
Korallrev återfinns idag i alla större hav. På senare tid har forskare hittat flera korallrev utanför Norges kust och djupa undervattens rev i Medelhavet. I Sverige finns kallvattenrev i Koster-Väderöfjordens marina nationalpark.
Det kemiska kretsloppet i haven är långsamt. Även om utsläppen av koldioxid upphörde idag skulle det ta tusentals år för haven att forsla bort all kolsyra. Därför måste vi ställa om energisystemen till 100 % förnybar energi så snabbt det bara går.