Vad har hänt med trafikmoralen?

Läste för ett tag sen att cirka 80 procent av Sveriges trafikpoliser numera har flyttats in för inre tjänst, i så kallade lokalområden.

Insändare 30 december 2022 08:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns alltså nästan inga trafikenheter inom polisen numera.

Enligt en erfaren trafikpolis är det vanligt att kriminella kör bil även om de inte har körkort. Alltså borde det vara naturligt att många poliser ska vara ute ock kontrollera trafikanterna på gator och vägar. Idag är det mycket sällan man ser någon som helst trafikkontroll på vägarna och speciellt inte på gatorna inne i städerna.

I Norrköping verkar det som trafikmoralen nästan helt har försvunnit. Som exempel ska nämnas några gator där det i stort sett helt struntas i de trafikskyltar som finns uppsatta. På Olai kyrkogata körs det ohämmat i fel riktning. Till bilistens försvar kan ibland sägas att skyltarna ofta har vridits så att budskapet inte syns. Samma sak syns ofta på Garvaregatan och Tunnbindaregatan.  

De av kommunen anlitade entreprenörer kör helt utan respekt för skyltningen. Av Nodra anlitade entreprenörer, Östgötatrafiken (de så kallade färdtjänstbussarna), matutkörare och taxi är stora trafiksyndare. Infarten från Kungsgatan till Sandgatan är även det ett ställe där respekten för skyltningen är obefintlig. För att inte tala om Drottninggatan där respekten för skyltningen är minimal.

Det behövs en stor skärpning innan allvarliga olyckor sker. Man ska inte behöva vara rädd att bilar kommer från fel håll.

Alltså behövs det fler synliga poliser som verkligen ingriper vid trafikförseelser. Och så en uppmaning till berörda bilister ”Skärp Er” och bli inte uppretade när någon påpekar att ni gör fel.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa