Politikers käbbel ökar polarisering och hat

Käbblet kommer knappats att övertyga någon väljare på motståndarsidan att byta sida, menar skribenten.

Insändare2024-10-16 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste debatten på TV mellan partiledarna uppvisade dessa återigen sin oförmåga att lösa Sveriges problem med ökad och allt råare kriminalitet, förfall av välfärden, ökande klassklyftor med mera. Uppenbarligen så prioriterar de istället att, som småbarn, beskylla varandra för än det ena, än det andra. En normal människa kan undra vad de har för syften med detta, eftersom
käbblet knappast kommer övertyga någon väljare på motståndarsidan till att byta sida - ta som exempel käbblet mellan Noshi Dadgostar och Jimmy Åkesson.

Ett annat möjligt syfte med käbblet kan vara att stärka sin egen position bland sina egna väljare - att dessa ska tänka t.ex "bravo Noshi!" eller motsvarande - och därmed har man ökat polariseringen och hatet mellan olika väljargrupper. Jag tror inte att våra politiker är så ointelligenta att de inte förstår detta. Så varför beter de sig då som de gör? Struntar de i detta resultat och prioriterar istället att kortsiktigt bibehålla och stärka sin egen position (makt och lön?). Eller är det andra premisser som styr och i så fall vilka?