Politikerna svarar lärarna i Valdemarsvik

Valdemarsviks kommun fick under ett antal år höga nationella bidrag till skolans verksamheter. Detta framförallt tack vare att vi tog emot många nya elever från andra länder och fick ersättning för det men även i form av så kallade välfärdspengar.

Mattias Geving (S) och Jenny Elander Ek (C).

Mattias Geving (S) och Jenny Elander Ek (C).

Foto: Patrik Selsfors/Max Lindahl

Insändare2021-03-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar direkt

Dessa nationella bidrag innebar att vi kunde bemanna upp med personal i skolan generellt. Till exempel uppgick skillnaden i budgeterade intäkter för grundskolan, exklusive välfärdspengar, mellan år 2018 och år 2020 till 8.8 miljoner. När dessa bidrag nu inte längre finns, har sektorns handlingsutrymme begränsats till en nivå nära den grundbudget som kommunen tillhandahåller genom den budget som kommunfullmäktige antar varje år. Det handlingsutrymmet har inneburit ett krav på högre kostnadseffektivitet. Kostnadseffektivitet innebär dock inte automatiskt att kvalitén ska försämras utan snarare om förändrade arbetssätt med stöd av bland annat Specialpedagogiska skolmyndigheten. Kan barnets behov inte mötas på annat sätt, tillsätts dock alltid resurser. 

Även om vi nu inte får generella bidrag i samma utsträckning från nationellt håll, strävar vi fortfarande efter att ingå samarbeten eller på annat sätt söka stöd till skolan. I år har vi mottagit ett antal miljoner för att öka likvärdigheten i skolan och vi avser även att inom kort ingå avtal om samarbete med Skolverket vilket innebär ytterligare finansiering av särskilt utpekade insatser. 

Vi är medvetna om att både anpassningar och pandemi har inneburit påfrestningar för personalen. Detta går att utläsa inte minst av den senaste medarbetarenkäten som genomförts inom sektorn. Det är en fråga som vi fortsättningsvis bevakar. Glädjande är dock att måluppfyllelsen hos våra elever, trots allt, har ökat något under läsåret 2019/2020.

Vi är glada för det överskott som kommunen gjort under 2020 därför att ett överskott innebär ett ökat handlingsutrymme inför framtiden. Ett underskott hade inneburit krav på större förändringar. Det innebär dock inte att vi har ett obegränsat handlingsutrymme utan vår verksamhet måste fortsatt bedrivas kostnadseffektivt, inte minst utifrån det faktum att prognoser tyder på att vi har ett oförändrat antal barn men ett ökat antal äldre i Valdemarsvik i framtiden, vilket kommer att ställa krav på våra verksamheter. 

Vi vet att den anpassning som ägt rum inom skolan varit tuff. Att gå igenom anpassningar i en pandemi är självklart ännu mer påfrestande. Vår förhoppning är att ni nu ska få arbetsro och landa i de förändringar som ägt rum.