Politiker - förskingra inte våra gemensamma tillgångar

Många verksamheter uppbyggda med skattefinansiering helt eller till viss del är av sådan art att de är helt olämpliga för det privata näringslivet att driva.

Alla verksamheter i stat och kommun måste faktiskt inte vara vinstgivande utan har helt andra vinster för oss medborgare, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Alla verksamheter i stat och kommun måste faktiskt inte vara vinstgivande utan har helt andra vinster för oss medborgare, skriver Per Wallberg, Norrköping.

Foto: Thomas Möller

Insändare2024-02-01 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Lokala näringslivet avgörande för välfärden i kommunen" NT 30/1
 

Exempel på detta är till exempel kulturella verksamheter, samfärdsel/kommunikationer, sjukvård, skolor, sophantering (läs Think Pink) etcetera. Exemplen är otaliga och väl redovisade och dokumenterade.

Att sälja kommunal verksamhet som byggts upp under många decennier och som helt eller delvis har finansierats med skattemedel är faktiskt en sorts förskingring av kommuninnevånarnas gemensamma ägande. Ett ägande som ingen privat entreprenör kan påverka grundat på de värderingar om vilket kulturutbud vi skall ha som skattebetalare, vilken vård/omsorg vi vill ha etcetera.

Entreprenörens/företagens huvudsakliga intresse är givetvis profit/vinst och inget ont i det. Det ger som kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), beskriver skatteintäkter. 

Glöm dock inte att det är du och jag som skattebetalare som levererar mest i skatteintäkter och därför rimligtvis behöver politiker som tillvaratar dessa medborgarintressen.


Alla verksamheter i stat och kommun måste faktiskt inte vara vinstgivande utan har helt andra vinster för oss medborgare. Begreppet outsourcing har under de senare decennierna använts i en omfattning som inneburit att vi tappat oerhört mycket av vårt politiska inflytande över verksamheter som med självklarhet borde ligga i skattebetalarna/ medborgarnas händer.


För att intressera presumtiva företagare till kommunen för att etablera sig och därmed ge arbete och skatteintäkter borde kommunen ägna sig åt att skapa en god infrastruktur och bas för företagande så att så många företag som möjligt blir intresserade av att vilja etablera sig i vår kommun.

Det negativa massmediala intresse kommunen fått under senare tid har tyvärr sannolikt skadat kommunen i detta avseende för lång tid.