Platta slagträt bäst till brännboll

Nu när skolavslutningarna närmar sig är det många som firar med lite brännboll.

Inför brännbollssäsongen punkterar Björn Johansson uppfattningen att det runda slagträet är bäst. Det är fel hävdar han. Arkivbild.

Inför brännbollssäsongen punkterar Björn Johansson uppfattningen att det runda slagträet är bäst. Det är fel hävdar han. Arkivbild.

Foto: Arkivbild

Insändare2023-05-16 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då är det är vanligt att det finns två typer av slagträ att välja mellan. En vanlig lite lättare flat modell och en lite tyngre rund av basebolltyp. Därvidlag så är det en mycket spridd missuppfattning att det skulle vara fördelaktigare att välja basebollträet trots att det är svårare att träffa med. Man tror att bollen går längre med det. Det är fel.

För maximal längd så bör bollen och slagträet matcha varandra så att en lättare boll kräver ett lättare trä och vice versa. Det tyngre basebollträet är avsett för den tunga basebollen som är avsevärt tyngre än den tennisboll man vanligen använder i brännboll.

För att gå till ytterligheter, en bordtennisboll ges mest fart av en plastlinjal medan ett enkilos järnklot kräver en slägga. Det är alltså ingen skam att välja den flata modellen. Det är lättare att träffa och bollen går längre.
Hoppas denna utläggning i någon mån bringar klarhet i denna viktiga fråga.