Planerna på bad vid Strömsholmen skrinlagda

Det har varit ovanligt varmt den senaste tiden. Vi är många som bor i centrala Norrköping och kanske inte har bil för att kunna ta oss till den där perfekta lilla sjön som ingen annan upptäckt än.

Inget hotell och därmed tillsvidare inget bad på Strömsholmen.

Inget hotell och därmed tillsvidare inget bad på Strömsholmen.

Foto: Lise-Lotte Sandberg

Insändare2021-07-05 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen såg jag en bild på sociala medier på ett dopp i Strömmen precis vid bron till Strömsholmen som fick mig rysa, undervattensströmmarna är väl inte nådiga där?

Så följaktligen undrar jag vart skisserna och planerna på säkra badmöjligheter från läckra bryggor på Strömsholmen tog vägen? De innehöll en lösning med en slags burar under vatten så att man inte skulle finna sig själv i övermäktigt djupa vatten vid ett dopp. Är dessa planer förpackade i tätt förslutna malpåsar numera eller kan de få plats i öns framtida upprustning? 

Skisserna finns att se på Samhällsbyggnadskontorets egna hemsida: https://www.norrkoping.se/boende-trafik-och-miljo/planer-och-byggprojekt/aktuella-projekt---vag-spar-torg-park-och-natur/planerade/bryggor-och-parkgestaltning-pa-stromsholmen

Strömmen - se men inte bada

Svar direkt

Insändarskribenten undrar vart planerna för bad vid Strömsholmen har tagit vägen. Svaret är att dessa planer har skrinlagts i och med att det planerade hotellbygget inte blev av. Kommunen planerar istället för två andra bad i Motala ström. Dels vid inre hamnen där det kommer att bli ett bad för allmänheten med nedsänkta bassänger som kommer att ha perforerade sidor och botten så att Strömmens vatten kan rinna igenom.

Det finns också planer för ett litet strandbad i en av kanalerna där. Om allt går som planerat kommer det vara klart under 2023.

Det andra badet som planeras är vid nuvarande Himmelstalundsbadet. Det har tidigare funnits möjligheter till bad i Strömmen i det området, och nu pågår planer för att på nytt skapa ett strandbad på platsen. Tidsplanen är ännu inte klar, men det finns pengar avsatta för projektet och planering pågår.

Tills dessa projekt är klara så finns det stadsnära badmöjligheter i sjö vid Grönviksbadet vid Ensjön. Lindöbadet är för närvarande stängt men kommer att öppnas igen när byggnationerna är klara där. Från stadens city är det cykelavstånd till dessa bad och man kan också nå dem via kollektivtrafik eller en promenad. För bad i bassäng finns också givetvis Centralbadet och Himmelstalundsbadet.

Karin Jonsson (C) kommunalråd