Stämmer det att Vrinnevisjukhuset köpt in två stycken MR (magnetröntgenkameror) som inte kan användas på grund av att personal saknar utbildning på dessa apparater?
Med tanke på våra skattepengar och att köerna för magnetsröntgenundersökningar är mycket långa så borde alla beslutsfattare skämmas. Hoppas verkligen att denna brist på adekvat utbildning åtgärdas omedelbart.
Patient i kön
Svar direkt
Tack för din insändare som ger oss möjlighet att belysa hur vi jobbar på röntgenavdelningen på Vrinnevisjukhuset.
MR-undersökning är en hörnsten i omhändertagande av flera cancerpatientgrupper och för detaljerad bedömning av till exempel hjärna, rygg, leder, muskler och tarmar.
På vår enhet finns två MR-kameror. Behovet av undersökning med MR ökar men vår produktionskapacitet har nästan slagit i taket. Mellan 2011 och 2021 ökade vi antalet utförda MR-undersökningar med 63 procent utan att öka antalet maskiner, tack vare en stark insats av vår personal som i ökad utsträckning arbetat kvällar och helger och åstadkommit olika effektiviseringar.
Utöver produktion kontorstid har vi i nuläget verksamhet på vår MR-enhet ungefär hälften av vardagskvällarna och ungefär hälften av helgerna. 2020 genomförde vi 7 079 undersökningar, år 2021 genomförde vi 6 690 undersökningar och prognosen för 2022 är 7 224 undersökningar. Trots en stabil produktionstakt ser vi köbildning till MR. Detta är en oroväckande trend som vi försöker hantera.
MR-undersökningar utförs av röntgensjuksköterskor tillsammans med undersköterskor. Röntgensköterskor har en högteknologisk kompetens för att avbilda kroppen med olika maskiner som kombineras med bland annat anatomiska kunskaper och patientnära arbete i en specialitet i snabb utveckling. Som färdig röntgensköterska från högskolan bygger man på inom tjänsten med mer MR-kompetens för att kunna behärska att utföra MR-undersökningar med hög kvalitet och säkerhet.
På Vrinnevisjukhuset liksom inom Region Östergötland i övrigt finns mycket goda möjligheter till kompetensutveckling och vi har flera duktiga MR-kompetenta röntgensköterskor. Oroande är att vi har brist på röntgensköterskor totalt sett. Trots många kompetensförsörjande insatser och inköp av hyrpersonal har vi svårt att möta det stadigt ökande behovet av våra tjänster. Vi är inte unika i detta – en liknande trend ses i så gott som samtliga regioner och tyvärr är antalet röntgensjuksköterskor som examineras vid närliggande högskolor för litet.
Trots brist på röntgensköterskor för närvarande ökar man förutsättningarna för ökad produktion med en bättre rustad avdelning. Vi planerar för framtidens MR-enhet på Vrinnevisjukhuset med totalt fyra nya MR-kameror. Under tiden behöver vi fortsätta sträva efter att vara en attraktiv arbetsgivare och verka för att fler vill utbilda sig till röntgensköterska.
Joanna Ahlkvist, överläkare och verksamhetschef vid röntgenkliniken på Vrinnevisjukhuset