Planerar avverka tätortsnära skog innan detaljplanen fastställts

Naturskyddsföreningen vill att markägaren ska vänta med avverkning av skog tills dess att detaljplanen för det nya bostadsområdet är godkänd.

Fler bostäder ska byggas i Marby strax utanför Norrköping.

Fler bostäder ska byggas i Marby strax utanför Norrköping.

Foto: Thomas Möller

Insändare2024-07-21 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I väldigt många år har föreningarna i Marby och Unnerstad haft bra och tät kontakt med Norrköpings plankontor, kommunekologer och politiker. Informationsvandringar har hållits och många yttrande har sänts in. Även Naturskyddsföreningen är via sin plangrupp och klimatgrupp starkt engagerade i samhällets planering. Tidigare planer har överklagats och nu tas en ny fram.

Den 11/7 kom ”larm” från boende i Marby att skogen ska slutavverkas. Motorsågar dånar i hela området. Turligt nog fann vi att det nu handlade om röjsågar som gallrar – och det kan behövas på ett ansvarsfullt sätt med hänsyn till naturvärden, men planen är efterföljande slutavverkning av flera skogspartier i Marby.

Kontakt har tagits med kommunen som utan framgång uppmanat markägaren Obos att avvakta med skogsfällning tills detaljplanen är klar, utställd, granskad samt till sist antagen.
Detta tycks ha nonchalerats.

I kommande detaljplan kommer att anges vilken natur som ska sparas med hänsyn till olika naturvärden, ekosystemtjänster såsom klimatnytta, suger vatten, hindrar vind och ger skugga i ett allt varmare klimat. Och för boendes friluftsliv - med natur och blåbär inpå knuten.

Enligt tidigare förslag till detaljplan ska en skogsremsa sparas mellan Obos exploateringar i Marbys centrala skog och befintliga hus i Marbystrand. Hur det nu blir med det löftet vet vi inte nu. 

Obos har bra hållbarhetsmål – på hemsidan står: 

”Obos skyddar den biologiska mångfalden under hela byggfasen och arbetar för att behålla viktiga gröna värden i de områden där bostadsprojekt utvecklas. Träd och växter bevaras och blir en del av livet mellan husen i området.

Det är viktigt för Obos att minska riskerna i samband med framtida klimatförändringar i ett område. Dessutom övervägs alltid lösningar för hantering av ytvatten som avrinning och dränering.”

Skogsstyrelsen, som kontaktats i ärendet, har inte möjlighet att agera utan hänvisar oss till kommunen. Kommunen har planmonopol och bestämmer. Men bara när detaljplanen är godkänd tydligen. Innan dess, precis innan, är det tydligen fritt fram att ta bort all natur som är så oerhört viktig för oss alla. Här ser vi behov av en lagändring.

Nu hoppas vi att Obos uppfyller sina höga hållbarhetsmål och avvaktar med skogsskövling tills detaljplanen är klubbad. Då har föreningarna i Marby, boende i området och övriga intressenter yttrat sig och först då vet Obos vad de får göra för en grön och hållbar framtid.

Karta: Marbyvägen