"Sommarstugeparadis" på ön tar död på allt ekoturism handlar om

Uppmaningen från seglarna i S:t Anna är glasklar: Slå vakt om det unika – exploatera inte skärgårdens orörda öar. Detta efter att kommunen har presenterat sina planer för Bergön, med ett 100-tal nya hus, stor hamnanläggning och restaurang på höjden.

Seglarna är inte imponerade av kommunens planer. "Nej, låt oss slå vakt om det unika vi har i S:t Annas skärgårds yttre del, orördheten", skriver de.

Seglarna är inte imponerade av kommunens planer. "Nej, låt oss slå vakt om det unika vi har i S:t Annas skärgårds yttre del, orördheten", skriver de.

Foto: Anna Bennich

Insändare2025-01-13 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I december presenterade Söderköpings kommun ett förslag på detaljplan för Bergön. Bergön är en liten ö cirka 5 kilometer sydost om Arkösund i S:t Anna skärgård. Den är 800 meter lång och 200 meter bred där den är som bredast. Hela ön är strandskyddad. I närheten ligger Kopparholmarnas naturreservat och några stora fågelskyddsområden.

Bergön var en gång en del av kustförsvaret. Kustartillerianläggningen är för länge sedan nerlagd och demonterad. Försvarsanläggningarna var diskreta och knappt synliga från havet och omkringliggande öar. Naturen har nu återtagit större delen av ön. Kvarvarande rester av försvarsanläggningen stör inte i någon påtaglig omfattning båt-, frilufts- eller fågellivet i området. Kvar på ön finns endast två små bostadsbaracker och en kaj för större båtar.

undefined
Bergön var en gång en del av kustförsvaret. "Försvarsanläggningarna var diskreta och knappt synliga från havet och omkringliggande öar", skriver insändarskribenterna.

Planförslaget innehåller ungefär 100 hus varav drygt 70 stycken är ämnade för boende. Resten är restaurang, utställning, konferenslokaler och service för de hundratals besökare som man räknar med ska vistas på ön och dess omgivningar. På västra sidan av ön planeras en ny stor hamnanläggning och en restaurangbyggnad på höjden ovanför.

Söderköpings kommun motiverar planerna med att de ska ”möjliggöra för en utveckling av Bergön till en knutpunkt för friluftsliv, rekreation och turism” i S:t Annas skärgård. Men vi anser att exploateringen kommer störa en stor del av skärgården med både ljus- och ljudföroreningar, och med en ökad trafik av motorbåtar och vattenskotrar. Vi vet också att våra sjöbottnar tar skada av båttrafik i grunda vatten. 

undefined
Idéskiss för Bergön från Helen & Hard. Enligt insändarskribenterna är planen nu att bygga ett 100-tal hus på ön, som i dag är helt strandskyddad.

S:t Anna skärgård är förhållandevis orörd och oexploaterad. Det är det som är dess stora värde för naturturism och friluftsliv. En omfattande bebyggelse av Bergön gör inte skärgården mer tillgänglig, annat än för de som får bygga en sommarstuga där. Skärgården erbjuder redan i dag ett tillgängligt friluftsliv för allmänheten genom Östgötatrafiken och Skärgårdslinjens båttrafik från Fyrudden, Tyrislöt och Arkösund. Dessa ställen har förutom båttrafik även kollektivtrafik, parkeringsmöjligheter, kajakuthyrning, boenden och matvarubutiker. De är skärgårdens naturliga ”noder”, för aktivitet och turism. Vill man ha en levande skärgård, bör man framför allt utveckla de delar som har en bofast befolkning och inte exploatera skärgårdens orörda öar. 

Hur ska vatten och avlopp lösas för ett 100-tal hus på Bergön, som dessutom skulle ta emot ett stort antal besökare? På kustartilleriets tid gick avloppet rakt ut i havet, något som nu är otänkbart. En lokal lösning kräver stora mängder kemikalier och slam som ska transporteras fram och tillbaka till fastlandet och sötvatten behöver tillverkas med energi- och resurskrävande avsaltningsanläggning.

Man menar också att ett försvarsmuseum skulle vara en attraktion. Men varför uppfinna hjulet på nytt? Vill man bese en kustförsvarsanläggning finns ett utmärkt museum, Femörefortet i Oxelösund. 

Skisserna för Bergöexploateringen har finansierats med EU-medel i projektet Coast4us. Det har skett helt utan lokalbefolkningens och de lokala företagens kännedom. Vill man stötta natur- och ekoturismen och ökade besöksströmmar till vår skärgård behöver planering ske i nära samverkan med lokalbefolkning och lokala företag. Det är just naturen som är lockelsen för natur- och ekoturism, inte stugbyar, vattenskoteråkning och diverse kommersiella anläggningar.

Nej, låt oss slå vakt om det unika vi har i S:t Annas skärgårds yttre del, orördheten.