Anhöriga ska få vara med på skolavslutningen

De skolor som valt att inte ha en skolavslutning med närvaro av anhöriga har missat poängen, skriver Agneta Norblad, pensionerad lärare. Genrebild.
De skolor som valt att inte ha en skolavslutning med närvaro av anhöriga har missat poängen, skriver Agneta Norblad, pensionerad lärare. Genrebild.

Nyss hemkommen från en skolavslutning där alla anhöriga, föräldrar såväl som mor-och farföräldrar, var välkomna.

Insändare 9 juni 2022 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gick inte att ta miste på glädjen och stoltheten hos barnen, där de stod uppradade, finklädda och förväntansfulla. De traditionella sommarsångerna sjöngs med hög och frejdig stämma som hördes vida omkring. Både Du gamla, du fria och Den blomstertid nu kommer sjöngs utan att någon tyckte att det kändes kontroversiellt. 

Jag är säker på att de mor-och farföräldrar som var där, kände igen sig från sina egna skolavslutningar och kanske fick en tår av glädje i ögonvrån. De skolor som valt att inte ha en skolavslutning med närvaro av anhöriga har missat poängen, enligt mitt förmenande. 

Jag har varit lärare i 43 år och har nu varit pensionär i fem år. Visst tog det tid och energi att öva inför jul-och sommaravslutningar men oj, vad man fick igen i form av glädje och tacksamhet hos både elever och anhöriga. Skolan idag är målstyrd och man kan lätt skylla på att man "inte har tid" att ha aktiviteter utöver rena skolarbetet. 

Jag skulle säga att det, tack vare aktiviteter utanför det rent betygsgrundande skolarbetet blir roligare att gå till skolan och har man roligt så lär man sig i regel också lättare. Win-Win! 

Att man dessutom får en positiv föräldragrupp att ha kontakt med, kan väl bara vara positivt! Mitt motto genom åren var: "Det ska vara roligt att gå i skolan!"  Barnen på Jurslaskolan hade det i alla fall roligt idag, så även personal och anhöriga. Tack till alla inblandade för en härlig och högtidlig stund och Glad sommar önskar jag er alla! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa