Först försvann syncentralen från Norrköping. Samma öde drabbar nu ögonkliniken på Vrinnevisjukhuset och mottagningen på Kungsgatan. Till årsskiftet måste klinikens 11 600 patienter ha klart med ny vårdgivare. Regionen ger fem val – fyra privata kliniker samt ögonkliniken på sjukhuset i Linköping.
I Norrköping finns en privat klinik i Vilbergen. Flertalet kommer att söka sig dit och patienttrycket blir stort. Risk att väntetider och köer växer och blir långa. De som inte erbjuds plats i Norrköping blir hänvisade till de andra vårdgivarna i regionen. Några patientgrupper, bland annat barn under åtta år, ingår inte i vårdvalet utan hänvisas för vård på sjukhuset i Linköping.
Regionen tror sig spara. För vårdnadshavare med "ögonbarn" blir det ökade kostnader. Resekostnader och förlorad arbetsinkomst kan innebära att varje besök blir hundratals kronor dyrare.
På Vrinnevisjukhuset kommer moderna operations- och nybyggda mottagningslokaler att stå tomma. Detta med hyresavtal som löper vidare. I Linköping byggs det samtidigt nya lokaler för sjukhusets ögonklinik. Om regionen fortsätter "spara" på samma sätt kan vi nog vänta oss fler obehagliga överraskningar i form av nedläggning och indragningar.
Men vi kanske får vänja oss vid detta. Våra lokala politiker och beslutsfattare i östra länsdelen har inte protesterat särskilt kraftigt. Det mediala intresset har också uteblivit, trots att ögonklinikens nedläggning påverkar tiotusentals patienter och anhöriga. Inte utan att man saknar en person som Berit Malmqvist som modigt och kraftfullt bidrog till att rädda Vrinnevisjukhuset när det hotades av nedläggning.