Påståenden om att vi börjat avverka skogen är felaktiga

I två insändare påstås det att Obos har inlett arbete med gallring och slutavverkning inom detaljplaneområdet i Marbystrand. Detta stämmer inte då enbart skogsröjning i syfte att främja skogens livskraft har genomförts under juni och juli månad. Gällande övriga åtgärder förs en dialog med berörda myndigheter, skriver Jimmy Bäckstrand och Marcus Söderström.

Obos har inlett arbeten med röjning i skogen för att ge bättre förutsättningar för skogens och de äldre trädens utveckling. Detta är alltså inte som skribenten skriver någon slutavverkning som skett, skriver Jimmy Bäckström och Marcus Söderström från Obos. Genrebild.

Obos har inlett arbeten med röjning i skogen för att ge bättre förutsättningar för skogens och de äldre trädens utveckling. Detta är alltså inte som skribenten skriver någon slutavverkning som skett, skriver Jimmy Bäckström och Marcus Söderström från Obos. Genrebild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2024-07-21 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Obos är en medlemsägd bostadsutvecklare som har ett tydligt uppdrag från sina medlemmar: att bygga bostäder där folk vill bo – i stad och på landsbygd. 

Bostäderna ska inte bara vara moderna, energisnåla, vackra och funktionella, utan också byggas med minsta möjliga påverkan på omgivande natur, miljö och klimat. Obos har byggt flera bostadsområden i Norrköping och har en god dialog med såväl boende som bostadsköpare och kommunen. 2016 förvärvade Obos marken i Marby för att bygga ett hundratal bostäder.

Detaljplanearbetet i området har pågått sedan 2000 och det har varit stora utmaningar med att komma framåt. Detaljplanen har tidigare antagits av kommunen två gånger men blivit överklagade och upphävda. Att ta fram en detaljplan är en process som tar tid samtidigt som det är viktigt att ha förståelse för att en markägare behöver kunna förvalta den mark som planläggs till dess det finns en lagakraftvunnen detaljplan som pekar ut en annan användning.

Obos har inlett arbeten med röjning i skogen för att ge bättre förutsättningar för skogens och de äldre trädens utveckling. Detta är alltså inte som skribenten skriver någon slutavverkning som skett. 

Inom den detaljplan som är under framtagande är det viktigt att poängtera att enbart de kvarter som är avsedda för nya bostäder planeras att avverkas och som har uppnått en ålder som gör att skogen är avverkningsmogen. De skogsåtgärder som planeras har redovisats för Skogsstyrelsen i en avverkningsanmälan som vunnit laga kraft där även ett särskilt samråd skett inför beslut. 

En naturremsa mellan den befintliga bebyggelsen och den kommande sparas som en timmerställning för att skapa ett område som fortfarande känns som en storskog. De skogliga åtgärderna som sker kommer därför att följa den illustration till detaljplan som kommunen tagit fram och som hänvisas till i insändaren. 

Skogsfastigheten behöver skötas och förvaltas enligt de gängse metoder för traditionellt skogsbruk till dess att det finns en detaljplan för området. Innan Obos går vidare med ovan beskrivna åtgärder, som redan är godkända av Skogsstyrelsen, kommer en dialog att ske med länsstyrelsen.

Obos har höga hållbarhetsmål och att säkerställa vacker natur i och runt de bostadsområden som utvecklas är högt prioriterat – för att bevara naturen för såväl de boende som för andra som vill njuta av omgivningarna. 

Karta: Marbyvägen