Parkeringsnormen i Norrköping är ohållbar!

Tack Sophia Jarl! För vad? Jo, för att du tillhör en liten grupp bland politikerna som kan erkänna sina misstag.

Insändarskribenten menar att parkeringsnormen i Norrköping behöver förändras.

Insändarskribenten menar att parkeringsnormen i Norrköping behöver förändras.

Foto: Eva Jensen

Insändare2022-03-03 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar om det stora misstag som begåtts inom Norrköpings kommun när det gäller parkeringsnormer för den övervägande delen av personer som bor i flerfamiljshus.

Oavsett i vilken av de tre zoner man bor i så drabbas mängder av människor av detta elände. Man vet inte om det finns en ledig parkeringsplats nära sitt boende. Ofta är det både tidskrävande och miljöbelastande att åka runt och leta p-plats.

Vem är ansvarig för detta elände? Ytterst är det ni politiker, även om det ofta skylls på tjänstemän. Tror ni verkligen på det mantra ni utropar titt som tätt och indirekt begär att vi ska börja gå eller cykla i större utsträckning samt börja använda bilpooler? Ofta hänvisar ni till den alltmer kritiserade Östgötatrafiken som ska lösa transportbehovet. Därifrån kommer ofta signaler om att dra in busslinjer och spårvagnshållplatser samtidigt som biljettpriserna ökar och underliga regler införs avseende biljettköp och biljettpriser.

Under senare år är det ordet HÅLLBARHET som tydligen är lösningen. För vem? Uppenbarligen gäller det inte för alla som flyttar till nybyggda områden som Björkalund, Rambodal, Vilbergen, Inre Hamnen med flera. Där kan man inte garanteras en p-plats per lägenhet om nuvarande normer ska gälla.

Kommunföreträdare borde bli bättre på att finna lösningar på de problem medborgarna önskar åtgärder för. Det som omgående borde genomföras är att ändra p-platsnormerna så att alla lägenheter har en p-plats. Se även till att det finns förberett eller genomfört möjligheten att kunna ladda en elbil eftersom det blir mer och mer aktuellt att tillgodose. Bevilja inga bygglov till fastighetsägare som önskar bygga nya hus i kommunen utan att minst en p-plats per lägenhet tillgodoses.

Jag är en lyckligt lottad person som bor i villa med egen p-plats. Jag ser dessutom hur behovet av bil ökar i takt med ökad ålder där varken gång, cykel eller bilpool är tillämpbart för att lösa vårt behov av nödvändiga förflyttningar. Utan bil - inget hållbart liv.

Gör detta ärende till en valfråga där partierna nödgas deklarera sin vilja att ändra och öka normerna avseende parkeringsplatserna för boende.