En flytt av kliniken drabbar både patienter och miljö

Om ögonkliniken flyttas till Linköping, vilket idag utreds, drabbas både patienter och miljö, skriver insändarskribenten.

Jag kan inte förstå hur prislappen för ögonvård skulle bli lägre i Linköping än i Norrköping, skriver insändarskribenten.

Jag kan inte förstå hur prislappen för ögonvård skulle bli lägre i Linköping än i Norrköping, skriver insändarskribenten.

Foto: Lovisa Lindstrand

Insändare2024-04-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har åldersrelaterade förändringar i mina ögon sedan 4 år, så kallad Våt AMD. Utan behandlingar skadas synnerven och man förlorar förmågan att kunna läsa, se på TV och köra bil osv. Därför får jag injektioner var femte vecka i ögonen, som ska bromsa/hindra dessa besvär. Sjukdomen debuterar oftast efter 50 års ålder och många patienter är 70-80 år. (Våt AMD finns väl beskriven på nätet)

På ögonkliniken på Kungsgatan i Norrköping ges runt 70 injektioner i veckan. Alltså, 70/vecka, 280/månad och cirka 3000 injektioner/år. Om ögonkliniken flyttas till Linköping, vilket idag utreds, drabbas både patienter och miljö.

Exempel: 

3000 resor tur/retur Linköping x 10 mil =30.000 mil =7,5 varv runt jordklotet.

3000 extra arbetstimmar för ledsagare=75 arbetsveckor.

Samt miljöavtryck på grund av resorna.

Jag har här givit ETT exempel på hur viktig ögonkliniken på Kungsgatan i Norrköping är! Min kunskap om övrig verksamhet på ögonkliniken är inte stor, men mina räkneexempel är förstås i underkant om man ser till hela verksamheten.

Jag kan inte förstå hur prislappen för ögonvård skulle bli lägre i Linköping än i Norrköping.

Synnerligt svårt att begripa!