Det blir ett nyår utan min pappa polisen nu igen

Varför prioriteras de jobb som verkligen betyder allra mest lägre än om man jobbar med till exempel pappersarbete?

Insändare 28 december 2021 21:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför får de som jobbar med människor, de som jobbar för att du och jag ska kunna vara trygga och ha det bra, lägre lön i jämförelse med andra jobb?

Hur kan det vara så att polisen får så väldigt dåligt betalt? Det yrket som världen skulle gå under utan, är det verkligen rätt att dom som riskerar liv ska få mindre än till exempel hälften så mycket betalt som för en mäklare? Många tror att alla bara älskar poliser och vill dom väl. Men så är det verkligen inte. Dom får stå ut med att folk skriker fula ord, bli hotade, se folk må dåligt och ha ont, alltid vara beredd på att någon kan försöka skada en, och allt för att du ska ha ett bra och fint samhälle utan kriminalitet.Som moderaterna har skrivit i en artikel, att fler poliser utsätts för hot och våld och att vi måste stärka dom och att lönen borde höjas. Hur går det?
På internet står det att lönen för en polis är typ 31 000 kr. Det är inte sant. Den riktiga summan är 26 500 - 27 500, I alla fall där min pappa jobbar, och ja du hörde rätt. Dom får så lite för att göra SÅ mycket. Till exempel en tekniker tjänar 10 000-20 000 kronor mer.Jag saknar min pappa! 

Han har jobbat inom polisen i hela mitt liv och det många inte tänker på är att man som polis, förutom den dåliga lönen, även måste prioritera bort sin familj väldigt mycket. 

Förutom alla kvällar och helger som han jobbar så måste även storhelgerna täckas upp. Pappa måste till exempel jobba antingen på julafton eller nyårsafton. Vi kan aldrig vara hela familjen både jul och nyår - och i år fyllde jag 13 och det blir ett nyår utan pappa nu också. 


Sedan brukar man lotta var alla nyexaminerade poliser ska jobba om det är flera som vill jobba på samma ställe. Min pappa är tvungen att jobba tio mil hemifrån - och man tar ingen hänsyn till att han har fem barn och en fru där hemma som rotat sig i förskola, skola och jobb och inte bara går att flytta. 

Vissa veckor träffar jag knappt min pappa då det är för långt och dyrt att pendla varje dag. Så han sover på jobbet i ett övernattningsrum flera gånger i veckan. Varför kan man inte sätta ut personer utan en familj på ställen lite längre bort som inte får så stora konsekvenser vid en flytt? Jag önskar att dom som jobbar hårdast för att DU ska få känna dig trygg och för att DU ska få ett fint samhälle, ska få rätt status och ersättning så att dom orkar fortsätta jobba med det här - Och för att fler av oss unga ska välja det yrket. Vad skulle vi göra utan polisen?


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa