Östra Promenaden ska bevaras som byggnadsminne

Norrköpings promenader är en omistlig del av vår stads karaktär och vi förstår att ett stort ingrepp på en av promenaderna väcker många frågor.

Träden som väntar på att flyttas till Östra Promenaden är nu cirka sju meter höga.

Träden som väntar på att flyttas till Östra Promenaden är nu cirka sju meter höga.

Foto: Jimmy Larsson

Insändare2021-03-15 20:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

”Behåll Östra promenadens karaktär” NT 2/3

Promenaderna anlades för runt 100 år sedan för att ge stadsborna tillgång till frisk luft och en möjlighet till motion. Sedan 1994 är promenaderna klassade som byggnadsminne. 

Att träden på Östra promenaden inte mår bra har varit känt länge och kommunen har tidigare försökt byta ut enskilda träd men de nya träden har då haft svårt att klara sig eftersom de större träden omkring tar näring och solljus.

Nu går kommunen vidare med förslaget att ta ner samtliga träd samtidigt och ersätter dem med nya som sedan 2000-talets början har odlats upp från sticklingar från promenaderna. De är nu runt sju meter höga, och med ett stamomfång på runt 35 till 40 centimeter. Fem av de nuvarande träden, så kallade anekdotträd, sparas.

Promenaden byggs också delvis om så att dess ursprungliga utseende återställs. Även Länsstyrelsen menar att delar av åtgärderna stärker byggnadsminnets karaktär som grönt promenadstråk på ett sätt som stämmer med Östra promenadens ursprungliga utseende och har därför sagt ja till kommunens åtgärder.

Det går inte att förneka att det under en ganska lång tid kommer att blir konsekvenser för fågelliv, pollinerande insekter och ekosystemtjänster. Det gäller till exempel trädens funktioner att ge skugga, ta upp vatten och till viss del reducera luftföroreningar och buller. Eftersom de ersätts och inte tas bort så kommer ändå en del av funktionerna att finnas kvar och kommunens bedömning är att det bästa på lång sikt är att byta ut alla träd samtidigt. Successivt får också de nya träden samma ekologiska funktioner som de gamla träden har idag.

Grundvattensituationen kommer inte att påverkas negativt, snarare förbättras den genom att de hårdgjorda ytorna kommer att minska i förhållande till andelen grönyta. 

Ur kulturmiljöaspekt värderas raka rader med träd av samma ålder högt. Att föryngra två rader i taget har därför inte varit aktuellt avseende kulturmiljöaspekten. Däremot har en kvartersvis föryngring analyserats, men att väga in ekonomiska aspekter är nödvändigt och för att kunna flytta ledningar utanför trädens växtbäddar på ett rationellt sätt behöver hela Östra promenaden föryngras samtidigt.

Åtgärderna är dock i första hand inte ekonomiska. Syftet är att bevara byggnadsminnet på ett sätt så att även framtida generationer får njuta av promenadernas prakt.