Östgötatrafikens beslut fördubblar restiden till jobbet

Det är ett himla tjat om att man ska välja att åka kollektivt, dag ut och dag in. Det är bättre för miljön och så vidare.

Jag bor i Åby och arbetar i Krokek. För mig är linje 432 guld värd, skriver signaturen Besviken bussresenär som efter 13 juni tvingas åka från Åby först till Norrköping för att kunna ta sig till jobbet i Krokek.

Jag bor i Åby och arbetar i Krokek. För mig är linje 432 guld värd, skriver signaturen Besviken bussresenär som efter 13 juni tvingas åka från Åby först till Norrköping för att kunna ta sig till jobbet i Krokek.

Foto: Ulf Stråhle

Insändare2022-05-19 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men hur kan man då ta bort linjer som idag går på sträckor där det bor många som inte har möjlighet att till exempel skjutsa sina barn till skolan, inte har körkort eller bil och låta dessa människor först få gå många kilometer för att ens komma till en busshållplats? Sträckan som jag skriver om nu gäller främst busslinje 432 som trafikerar Strandvägen. 


Det sägs att den ska bort på grund av att det är för få resenärer, för smal väg och för stora bussar.
Har själv anhörig som arbetat hos Östgötatrafiken som är förbannad över detta och säger att det finns mindre bussar att använda.
Det finns smartare lösningar än att ta bort linjen.
1. Använd mindre bussar
2. Ha inte lika många avgångar, utan vi som resenärer kan anpassa vårat resande efter bussens tider.


Jag bor i Åby och arbetar i Krokek. För mig är linje 432 guld värd. Det tar mig inte lång tid alls att ta mig till och från arbetet.
Nu när linje 432 tas bort måste jag åka in till Norrköping för att byta buss och sedan åka tillbaka nästan samma väg för att komma till arbetet. 

Jag bor exakt 12.9 kilometer från arbetet, från dörr till dörr
Med buss 432 tar denna resa i dagsläget omkring 24 minuter. 
Från och med 13 juni kommer exakt samma resa ta omkring 58 minuter, ibland även längre tid. 
Jag kommer att behöva lämna hemmet omkring två timmar innan jag ens börjar arbeta då det inte finns busstider som passar.


Börjar jag arbeta klockan 07.00 så måste jag åka hemifrån klockan 05.22 för att vara säker på att jag kommer i tid till mitt arbete. 
Likaså om jag arbetar kväll. I dagsläget är jag hemma straxt innan klockan 22.00, efter 13 juni kommer jag vara hemma cirka klockan 22:30 och då ska jag upp igen om några timmar för att hinna med bussen klockan 05:22 för att komma tillbaka till arbetet.

Detta kallar jag inte att effektivisera och göra resorna snabbare. Hur tänker ni?


Ni strandsätter många barn och ungdomar som har skolplikt men som inte kan ta sig till skolan när ni tar bort denna linje.
Även vuxna med arbete utan körkort och bil blir strandsatta.
I busskurer runt om i Norrköping sitter det fina lappar där den första meningen lyder:
"För att göra din resa snabbare och erbjuda dig fler avgångar utvecklar vi nu trafiken."
Detta är det sämsta jag läst/hört.