Varför kan ingen följa med och äta glass?

Tänk dig att sitta hela sommaren på din balkong eller uteplats och drömma om sakerna du velat göra.

"I bostad med särskild service för vuxna ingår fritids- och kulturella aktiviteter. De ska erbjudas både individuellt och i grupp, står det i Norrköpings kommuns riktlinjer för personer som beviljats stöd enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Genrebild.

"I bostad med särskild service för vuxna ingår fritids- och kulturella aktiviteter. De ska erbjudas både individuellt och i grupp, står det i Norrköpings kommuns riktlinjer för personer som beviljats stöd enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-08-22 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du kanske berättar för personalen där du bor att du skulle vilja göra något, men personalen säger att det tyvärr inte går. Dagarna blir till veckor. Du sitter kvar på din balkong eller uteplats och drömmer vidare, förmodligen blir du nu ledsen med. 

Du kanske undrar varför det inte går, eller varför det inte finns någon personal. Ett ord du ofta hör men inte riktigt förstår innebörden av. Du kanske undrar om det bara är du som inte får göra något, kanske börjar du skrika för att du blir arg? Kanske slår du i väggarna för att du blir frustrerad? Varför kan ingen följa med och äta glass?


Under sommaren brukar boendet där jag arbetar erbjuda de boende olika aktiviteter och resor för att kunna få njuta av sommaren. 

I år blev det inga resor, inte på grund av att det inte fanns intresse från de boende utan för att personalen har tvingats att neka till detta. Hela sommaren har det varit personalbrist, det innebär att bemanningen på boendet har varit minimal och endast täckt de basala behoven i form av hygien och måltider. 

Ingen tid till stimulerande aktiviteter eller daglig utevistelse. Människorna som bor på boendet har visat ett klart missnöje till detta utifrån sina egna förmågor. 

På Norrköpings kommuns riktlinjer står det fint att aktiviteter ska erbjudas och innehålla:

"I bostad med särskild service för vuxna ingår fritids- och kulturella aktiviteter. De ska erbjudas både individuellt och i grupp. Vård- och omsorgsnämnden anser att det är goda levnadsvillkor att få stöd med en individuellt vald fritidsaktivitet i veckan och en semesterresa per år, om det inte tillgodoses på annat sätt. 

I insatsen ingår att göra gemensamma aktiviteter och utflykter. Boendet ska ge möjlighet till social samvaro, samhällsgemenskap och medborgerligt liv. 
I aktiviteter ingår regelbunden promenad och utevistelse. Utevistelse kan innebära allt från att gå ut och sitta utomhus eller att gå en planerad eller spontan promenad".



Hur ska dessa fantasier kunna uppfyllas när det inte finns tillräckligt god bemanning? Kan den lagliga rätten inom LSS kringgås av att det inte finns budget? Hur ska problemen med vikarier lösas?

 
 
 
 
 
 
Läs mer om