I medierna och av de så kallade experterna, bankfolk med flera, kan man höra och läsa att inflationen går ner om än i små steg. Men också att prognoserna framåt är positiva med i bästa fall en utveckling som gör att Riksbanken ej höjer räntan mer än ytterligare en gång eller kanske som bäst inte alls och att räntesänkningar kan bli möjliga 2025.
I ljuset av dessa prognoser blir jag minst sagt bestört när jag läser att Fastighetsägarna redan yrkat på tolvprocentiga hyreshöjningar för 2024.
Detta är ju helt orimligt för dem som bor i hyresfastigheter och det finns 2,5 miljoner lägenheter av denna typ.
För hyresgästerna tar hyran i genomsnitt 27 procent av hushållets disponibla inkomst. För hushåll i bostadsrätt är motsvarande siffra 19 procent, och för villaägare 16 procent. Då är även amorteringar inräknade i den genomsnittliga boendeutgiften för villaägare och bostadsrättsinnehavare.
Villaboende och boende i bostadsrättsföreningar är av staten med skattemedel kraftigt subventionerat boende och drabbas givetvis inte av några hyreshöjningar utanför egen kontroll. De frågor som infinner sig är hur ska hyresgäster som ej har några statliga subventioner klara sådana hyreshöjningar och hur mycket påverkar dessa höjningskrav inflationen om Fastighetsägarna får igenom sin vilja?
Min fundering är hur mycket påverkas inflationen av en hyreshöjning på tolv procent eller bara hälften. Förstår inte Fastighetsägarföreningen att en sådan höjning kan äventyra hela samhällsekonomin och med vilket ansvar presenterar man sådana ohemula krav?
Ytterligare en fundering är när skall staten/regeringen göra boendet i Sverige jämlikt? Vill påstå att något mera ojämlikt än subventionerna av villaboendet och bostadsrättsföreningar visavi hyresboende tillhör bland det mest orättvisa vi har i landet. Vad gör ni i dessa frågor Hyresgästföreningen?