Orättvis bild av den svenska vården

Det finns en annan sida av vården än besparingar, menar insändarskribenten.
Det finns en annan sida av vården än besparingar, menar insändarskribenten.

Tidningar och sociala medier har fyllts av klagomål och stundtals rent av osanning om arbetet i vården.

Insändare 6 mars 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag instämmer till fullo att neddragningar och begränsningar av resurser inte gynnar oss medarbetare. Att konsekvenserna påverkar personerna vi dagligen hjälper. Detta tror jag alla medarbetare, chef som vårdbiträde, enhälligt håller med om!


Något jag inte uppskattar är när någon lägger orden i munnen på oss alla och får vårt arbete att framstå som något hemskt. Att min arbetsplats inte skulle vara en bra plats och att personerna jag tar hand om inte får det de behöver.
Att inkomma med konkreta, korrekta uttalanden och göra en förändring för vår arbetsmiljö är helt rätt. Samt att begära korrigeringar av arbetsuppgifter som inte bör ligga på omsorgspersonal utan på andra yrkesroller. Men jag tänker inte se på när arbetsplatser försuras av medarbetare som inte kan arbeta parallellt med arbetsmiljöfrågor och samtidigt utföra yrket vi valt. Att vårda, stötta och finnas där.
I slutändan är det människor, som ser glaset halvtomt, som får mig att vilja byta yrke. Inte förändringar av bemanning, rutiner eller arbetsuppgifter. Dessa saker går att påverka och förändra.

Och till alla som läser detta som har hjälp av vårdpersonal vill jag bara säga, mitt i allt som allmänheten skulle kalla för elände, att jag och många andra finns här för dig. Jag har tid att lägga min hand i din. Jag har tid att klappa din kind och torka dina tårar när du är ledsen. Jag har tid att prata om din sorg när du tänker på din framlidna maka och skratta tillsammans med dig när vi minns roliga händelser i ditt liv. 
Att tillsammans med dig ta en svängom till dansbandsmusiken som spelar i stereon och se dig lycklig, fyller mitt hjärta med värme. Jag är stolt att arbeta i vården och vara en betydelsefull människa i ditt liv. Och jag tackar dig från botten av mitt hjärta att du släppt in mig och så många andra i ditt allra mest värdefulla.
Vårdbiträde i Norrköpings kommun

Ämnen du kan följa