Öppna en tillfällig avdelning på Ringgården

Det är alldeles tyst kring Ringgården. Varför det? Vilken prioritering får äldre egentligen i vår kommun?

Situationen med äldre som inte får plats på det boendet de behöver och har rätt till har blivit ohållbar, skriver Annelie Noort, ordförande Kristdemokraterna i Valdemarsvik.

Situationen med äldre som inte får plats på det boendet de behöver och har rätt till har blivit ohållbar, skriver Annelie Noort, ordförande Kristdemokraterna i Valdemarsvik.

Foto: ÖstgötaMedia

Insändare2021-09-12 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi känner att vi inte längre kan vara tysta. Vi måste hitta ett alternativ till de personer som nödtvunget vistas hemma, på korttidsboende eller på sjukhus i väntan på rätt boende. Vi måste agera nu för våra äldre, sjuka och personalens skull.

För ett år sen var vi med om att rösta ner Riksbyggen som samarbetspartner till renoveringen av Ringgården, och det är ett beslut som vi står fast vid. Vi förstår att det är mycket som måste förberedas. Att det tar tid att få nya Ringgården så bra som möjligt. Men våra äldre och sjuka blir inte färre eller friskare medan vi politiker tillsammans med tjänstemän planerar renoveringen av Ringgården. Man kan också undra. Varför har de boenden flyttats ut omgående? Rummen gapar tomma. Ett år senare är det fortfarande inte tydligt vem som ska utföra renoveringen och när bygget sätts igång. Bygget startar snart, sägs det, men vad är snart? När bygget väl sätts igång har Ringgården kanske stått tomt och outnyttjat i två år. 

På senaste kommunfullmäktige ställdes en fråga om kö till våra demensboende. Svaret från kommunalråd Nhela Ali var att det är fem personer som väntar på plats till demensboende. Vi har ifrågasatt denna siffra efteråt med får inget svar. Vår uppfattning är att detta inte stämmer och att det är fler än fem.


Situationen med äldre som inte får plats på det boendet de behöver och har rätt till har blivit ohållbar. Vammarhöjdens Korttidsavdelning Östergården är numer en ”alltiallo-avdelning”. Där vårdas och rehabiliteras sjuka i väntan på att få komma hem. Där vistas äldre dementa som inte kan bo hemma i väntan på en plats på ett demensboende. Men det slutar inte där, vad vi förstår finns det personer som bor hemma och väntar på plats på korttidsboende, demensboende eller vård- och omsorgsboende. De får den vård de behöver av hemtjänst men det är naturligtvis inte idealiskt. Vi har uppfattat att ibland även personer nödtvunget bor på sjukhus, färdigbehandlade där men i behov av att vistas och rehabiliteras på en korttidsplats innan de är redo för att komma hem. Alla dessa personer får inte plats på vårt korttidsboende i kommunen eftersom det inte finns.

Så ska det naturligtvis inte gå till. Vi måste agera nu och hitta alternativ för att fånga upp behovet. Ett alternativ kan vara att temporärt öppna upp en avdelning på Ringgården tills bygget startar på riktigt.