Regeringen tar därför bort den ersättning som tidigare utgått till de som inte kunnat arbeta hemifrån.
Men så är ju inte fallet. För en tid sedan berättade man bland annat på Aktuellt om ny forskning på Karolinska som visade att 57 procent av de organtransplanterade inte fått något skydd av vaccinationerna. De berättade också att organtransplanterade tillhör en högriskgrupp för att få svår Covid-19. Risken för att de skall dö om de smittas och blir inlagda på sjukhus är cirka 33 procent.
I dagsläget tillåts man som transplanterad inte heller att kontrollera om man har antikroppar.
Ingen vet vad som kommer att ske med smittspridningen nu när allt öppnar upp. Det troligaste är väl att den ökar.
Skulle ni vilja gå till jobbet på de premisserna?
Varför inte:
Förlänga ersättningen till och med december (som ett första steg) för de som är organtransplanterade.
Ge transplanterade rätt att testa om de erhållit skydd efter den sista vaccinationen. Tacksam för svar och besked om vilka åtgärder som kommer att tas för att skydda denna grupp.
Ingrid Krumlinde
Svar direkt
Region Östergötland håller med om att det är oerhört viktigt att sköra personer så långt det är möjligt skyddas från att drabbas av Covid-19. Därför vill vi uppmana alla som kan göra det att vaccinera sig, så att vi gemensamt håller smittan nere i samhället.
För den enskilda patienten är det viktigt att ha kontakt med sin behandlande läkare, till exempel för beslut om provtagning avseende antikroppar mot Covid-19 och tolkning av resultat.
När det gäller beslut om ersättningar så ligger det inte inom regionernas mandat, utan det är, som insändarskribenten själv skriver, något som staten ansvarar för.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, Region Östergötland
Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren (S) har genom sin pressekreterare avböjt att svara på insändaren.