Sverige var värd för en FN-konferens om hållbarhet. Regerande socialdemokrater hade inga ambitioner. Slutdeklarationen blev intetsägande. Om åtta år ska hållbarhetsmålen vara uppfyllda. Vi har inte råd att slarva bort tillfällen som dessa.
En svensk valrörelse utan natur och klimat. Löften om rea på bensin och diesel, snabb återbäring av elkostnader och ny kärnkraft och massa fängelser, poliser och militärer tog överhanden och vann valet.
Vi fick en regering med tre partier som backade i valet och blev beroende av SD. Tidöavtalet är fritt från klimatambitioner, med sänkt reduktionsplikt, reseavdrag som gynnar biltrafik samt avvecklad premie för el- och gasbilar.
Finansminister Svantessons replik; "Når vi inte målen så gör vi inte det". Energi- och näringsminister Busch lovar att klimatmålen gäller och miljöminister Pourmokhtari utlovar att "jobba jättehårt med att se vilka små åtgärder vi kan göra".
Putins krig mot Ukraina fick oss att enas om sanktioner. Ryssland skruvade åt gaskranarna. Fossila drivmedel blev dyrare. EU-kommissionen passade under Cop27 på att sluta kontrakt för flytande fossilgas från arabstaterna. Indien och Kina frossar i billig rysk olja och gas som göder krigskassan.
På 2021 års Cop26 i Glasgow gjorde små framsteg, men inte tillräckligt för Parisavtalets mål. Avtalets alla parter skulle skärpa sina miljömål till årets Cop27 i Egypten. Men det blev ett klimatfiasko.
Bara 25 av 198 parter uppdaterade sina mål. Klimatmötet i Sharm-el-Sheikh godtog inte förslag om att all fossil energi ska fasas ner.
Efter pandemin skulle vi utnyttja återstarten till att nå klimatmålen och klara de globala mål man har enats om. Istället blev utsläppen under 2022 rekordhöga. Vi flyger mer, körsträckorna ökar och användningen av kol stiger både i Europa och Indien.
Hjulen och tillväxten ska snurra på - men glaciärer smälter och världen brinner, torkar och drunknar i skyfall.
Men det finns ljusglimtar. I augusti lanserade president Biden USA:s Inflation Reduction Act, världens största klimatsatsning. EU svarar med Fit for 55, klimatpåverkan ska gå ned med 55 procent jämfört med 1990 och 2050 bli världens första klimatneutrala region. Båda satsningarna ska ge miljontals med arbetstillfällen.
Världen fick den 19 december ett Montrealavtal för den biologiska mångfalden, 30 procent av land och hav ska skyddas. Men Sveriges nya regering har inga ambitioner att öka andelen skyddade områden och de halverar anslagen för naturvård.
I Brasilien utsågs Lula till president. Därmed är Bolsonares klimatvidriga era över och Amazonas regnskog har en chans att klara sig.
I USA blev det ingen republikansk våg i mellanårsvalet. Nu kan demokraterna arbeta vidare med klimatsatsningar. I Australien sparkade väljarna den kolkraftsvänliga konservativa regeringen och valde Labour med löften om klimatneutralitet 2050.
I Storbritannien var Lis Truss premiärminister i blott 45 dagar och hann därmed till all lycka inte förverkliga sin satsning på fracking för att utvinna mer fossilt. Hon ersattes av Rishi Sunak som lade om kursen direkt och införde en särskild skatt för fossila energibolag.
I Frankrike blev Macron omvald på en mer offensiv klimatpolitik, i skarp kontrast mot Le Pens.
2022 var året då näringslivet klev fram i Sverige och internationellt, med tydliga krav på en politik som gynnar det förnybara, klimatsmarta, cirkulära och delade.
Vi lägger 2022 bakom oss för att skapa en hållbar framtid. Det är inte bara möjligt, utan helt nödvändigt. Det är inte en uppgift bland andra, utan vår tids viktigaste.