Sura miner när fotbollssupportrar blev utan öl i pausen

Det kan inte vara så vårt att lista ut att mängder med fotbollsupportrar vill ta sig en öl under pausen mellan halvlekarna, tycker skribenten som föreslår andra rutiner kring utskänkningen.

Hammarbyklacken, under fotbollsmatchen den 12 maj mellan IFK Norrköping FK och Hammarby IF på Platinumcars Arena.

Hammarbyklacken, under fotbollsmatchen den 12 maj mellan IFK Norrköping FK och Hammarby IF på Platinumcars Arena.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2024-05-17 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så då var äntligen dagen kommen för Pekings batalj mot Bajen. Fantastisk inramning, nästan 14 000 på läktarna, båda supportergrupperna larmade på från varsin sida och solen värmde generöst från en klarblå himmel. 


Bajen tog lite oförtjänt ledningen men när vi kvitterade tändes hoppet om en ny trepoängare. Klockan närmade sig halvlek och några minuter innan paus gick delar av vårt gäng ner till Terrassen, restaurang på VM-läktaren, för att analysera halvleken över en öl. Vi berömde oss själva för vår framsynthet för redan då var det kö framför ölpumparna men inte värre än att vi landade glasen på bordet fem, sex minuter senare. 


Det var då det stora lämmeltåget invaderade restaurangen. Kön ringlade sig genom restaurangen ut till gången bakom läktaren där den växte sig stark och mummel och enstaka svordomar hördes från törstiga gäster som gärna ville ha sin dryck innan matchen började igen.

En och annan rådig gäst letade sig fram i kön och frågade någon som nästan var framme om han kunde ”köpa ut” till honom. Tjejerna i baren gjorde så gott de kunde, ingen skugga ska falla över dem, men det är klart att det tar lite tid att ta emot beställningen, tappa upp och sedan ta betalt när dessutom i princip alla gäster kommer samtidigt och ska helst bli serverade och hinna förtära sin dryck under den dryga kvart som halvlekspausen är. 


Någon i vårt gäng som har varit och sett matcher på andra arenor berättade att där hade man tagit höjd för anstormningen och innan pausen tappat upp ett stort antal bägare som sen snabbt och lätt delades ut av personalen medan en av dem höll koll på tillströmningen och fortsatte tappa upp efter förmodat behov. 


Med tanke på antal förköp, bortalagets dragningskraft och det fantastiska vädret behöver man kanske inte vara alltför listig för att räkna ut att trycket på restaurangerna kommer att bli högt och att åtgärder behöver vidtas om man nu vill leverera den helhetsupplevelse en fotbollsmatch ska vara idag. 


Så hur slutade dramat på Terassen? Jo, minst hälften av gästerna vände och gick, en och annan under ilsket mummel och klubben gick miste om en hel del intäkter.