Ojämlikheten firar sin bästa triumf

Allt fler har nu allt svårare att få mat på bordet, men bidra med städhjälp åt de rikaste fortsätter de med, skriver Ove Klinthäll.

Allt fler har nu allt svårare att få mat på bordet, men bidra med städhjälp åt de rikaste fortsätter de med, skriver Ove Klinthäll.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-02-01 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sju tusen miljoner kronor betalade vi skattebetalare i fjol för att välbärgat folk skulle få skattehjälp med att städa fina huset.

Jodå, det är sant. Hälften av pengarna, alltså cirka 3,5 miljarder, gick till den tiondel av befolkningen som tjänar mest i konungariket Sverige.

Allt fler har nu allt svårare att få mat på bordet, men bidra med städhjälp åt de rikaste fortsätter de med. Det gör de väl gärna, men nån städhjälp får dock icke de som haver det knapert. Man måste nämligen tjäna bra om man ska få skatteavdrag för städning. Så bra tjänar ingen uttröttad städerska. Som exempel bara.

Och: De fem rikaste personerna i Sverige äger lika mycket som fem miljoner svenskar gör tillsammans, enligt Oxfams senaste rapport.

Nog skulle man vilja tillhöra de rikaste, när staten också hjälper till att betala den lågavlönade städerskan. Och nu kanske skatten sänks för dem också. Kan man önska sig bättre? 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om