Odemokratiskt avslå ansökan innan den ens lämnats in

Att redan innan ansökan inlämnats och granskats säga nej till ett planerat husbygge eller till en restaurang tror jag inte förekommit, och heller inte skulle anses som ett godkänt agerande, skriver Hans Andersson.
Att redan innan ansökan inlämnats och granskats säga nej till ett planerat husbygge eller till en restaurang tror jag inte förekommit, och heller inte skulle anses som ett godkänt agerande, skriver Hans Andersson.

I Sverige är vi vana vid att ha demokratiska processer som styr verksamheter inom kommuner.

Insändare 23 maj 2023 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill man bygga ett hus, söker man ett bygglov hos samhällsbyggnadskontoret. En restaurang som vill ha utskänkningstillstånd för alkohol söker på samma sätt tillstånd hos kommunen.
Dessa ansökning prövas enligt gällande regler. Att redan innan ansökan inlämnats och granskats säga nej till ett planerat husbygge eller till en restaurang tror jag inte förekommit, och heller inte skulle anses som ett godkänt agerande.

Men när det gäller byggnation av vindkraftverk i kommunen, förklarar kommunalrådet Reidar Svedahl (L) att det inte behövs någon ansökan. Man kommer att säga nej, innan man ens granskat ansökningshandlingarna.

Reidar Svedahl har flitigt i olika forum förklarat grunden till sitt motstånd. Argumenten är långt ifrån sakliga och kan närmast kallas desinformation. Hans påståenden om vindkraftens risker saknar ofta kunskapsstöd och bygger på ogrundade påståenden. 

Några exempel är de uppgifter han sprider om vindkraftverkens spridning av mikroplaster, bisfenol och PFAS som är direkt osanna. Det är allvarligt när beslutande personer inom en kommun intar och verkar för ett negativ utslag i beslutsprocessen, redan innan ansökningshandlingar inlämnats. 

Det för närmast tankarna till förfarande i despotiska ”bananrepubliker”. De kan bara se som ett avsteg från ett normalt demokratiskt förfarande att ansökning avslås redan innan de är inlämnade.
Liberalerna är ett parti som förr satte kunskap och demokrati som högt prioriterade frågor. Men det var uppenbarligen i en annan tid... 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa