Cirkusdirektör reagerar på begreppet nycirkus

Norrköpings ungdomscirkus. Arkivbild.
Norrköpings ungdomscirkus. Arkivbild.

Med bestörtning läser jag i NT en förhandsartikel om ungdomscirkusens föreställningar på torget i Norrköping.

Insändare 23 maj 2023 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Här blir det rena cirkusen på torget igen" NT 12/5

Vad jag reagerar mot är följande:

”Begreppet ”nycirkus” från franskans nouveau cirque är fjärran alla tragiska konster med djur och ger tvärtom utrymme för avancerad scenkonst med inslag av dans, teater och performance.”

Först det här med djuren. Jag tillhör sedan några år Jordbruksverkets dialoggrupp djurskydd. Sedan grunden för nu gällande föreskrift om cirkusdjur började gälla 2008 är svenska cirkusar landets hårdast reglerade, mest kontrollerade och dokumentera bästa djurhållare. Dessutom vill ingen se tragiska djurnummer och därför förekommer det inte.

Sedan kan man av etiska skäl vilja stoppa djur som underhållning. Men då gäller den grundlagsstadgade likabehandlingsprincipen. Förbjuds hundar och hästar på cirkus, då förbjuds häst- och hundsport. 

Över till begreppet nycirkus. Vad är det? Den teatrala variant som lärs ut på den franska cirkusskolan CNAC, punkcirkusen Archaos, experimentella Kompani Giraff, cirkusmusikalen Pippi på Cirkus eller superkommersiella Cirque du Soleil?

Nycirkus är ett ord som måste skrivas i ansökningar om bidrag. I verkligheten är cirkus ett sammanhållet kulturområde med många olika uttryck, där samma artister med samma färdigheter arbetar överallt. Det är ungefär som inom musiken där ingen lyfter på ögonbrynen om en artist ena dagen spelar fiol i hovkapellet, nästa dag elgitarr i ett rockband.

Cirkus som berättarteknik har gamla anor. I slutet av 1800-talet ingick det i vanliga cirkusföreställningar och kallades pantomim. Blandning av dans, teater, akrobatik, musik och så vidare har sedan länge ett namn: Varieté.

Jag har till leda fått höra att gammelcirkus borde ersättas med modernare uttryck. Hur ställer sig samma personer till gammelmusik, gammelteater och gammelbalett? Borde rentav gammeloperan ersättas med hiphop?

Jag är övertygad om att Norrköpings ungdomscirkus, utifrån sina förutsättningar, gör bra ifrån sig. För den som vill se professionell cirkus, får Norrköping i år besök av två, troligen tre klassiska cirkusar. Flera av artisterna arbetar även inom nycirkus.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa