Nu kommer den billiga elen från solenergin

Det finns säkert företg som vill bygga kärnkraft men det kommer knappast att vara lönsamt att driva dem, anser Kenneth Malmsborg och beskriver solenergins fördelar.

Tillsammans med vindkraften kommer den att täcka allt större del av vårt elbehov. Parkeringsplatser och hustak kommer mer och mer att täckas av solceller, skriver Kenneth Malmsborg.

Tillsammans med vindkraften kommer den att täcka allt större del av vårt elbehov. Parkeringsplatser och hustak kommer mer och mer att täckas av solceller, skriver Kenneth Malmsborg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-07-14 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solcellerna blir bara bättre och effektivare och globalt växer solenergin snabbt. Och solenergin blir allt billigare. Tillsammans med vindkraften kommer den att täcka allt större del av vårt elbehov. Parkeringsplatser och hustak kommer mer och mer att täckas av solceller. 

Vattenkokare som ånglok och kärnkraftverk har låg verkningsgrad och skapar dyr energi som måste reas ut när solen flödar och vindsnurrorna roterar. Men solceller blir allt bättre på att fånga mer av solens energi och priset sjunker mer och mer.

Till och med elbristen som man försökte skrämmas oss med pratar man tyst om när vi nu har en nettoexport av el. Så nu pratar man om effektbrist istället. Det vill säga att ibland blåser det inte och solen lyser inte. Och så kan det vara men tittar vi på när bristen är störst så är det dagtid när vi är vakna och industrierna går för fullt och då lyser solen mer än på natten. 

Och billigt är det. Har man som vi en sommarstuga, villa eller hus på landet så kostar det inget att ladda bilen när solen lyser för el går faktiskt att lagra så vi kan köra när vi vill. Annars får man ladda bilen på natten när vi har elöverskott. Så om inte faran med kärnkraft eller klimatförändringarna är skäl nog att överge kol och uran så kommer det inte att vara lönsamt. 

Så visst finns företag som vill bygga kärnkraftverk men knappast någon som vill driva ett för det är säkert inte lönsamt. Och det vet de flesta nu idag så då får vi som skattar stå för notan.