Nu blir det nya regler för matavfall och förpackningar

I Norrköping införs obligatoriskt matavfallsinsamling successivt under 2024, för villor och övriga småhus kommer kravet att uppfyllas i och med införandet av fyrfack som införs under nästa vår, skriver Peter Nimrodsson, enhetschef för drift och underhåll Nodra. Genrebild.
I Norrköping införs obligatoriskt matavfallsinsamling successivt under 2024, för villor och övriga småhus kommer kravet att uppfyllas i och med införandet av fyrfack som införs under nästa vår, skriver Peter Nimrodsson, enhetschef för drift och underhåll Nodra. Genrebild.

Nästa år träder nya regler om hushållens sortering av både matavfall och förpackningar i kraft, något som löses med fyrfackstunnor till alla villor och småhus, förklarar Peter Nimrodsson, enhetschef för drift och underhåll på Nodra.

Insändare 12 december 2023 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Fel av Nodra - Biologiskt avfall kan hanteras som idag" NT 2/12

Du har helt rätt i att det kommer en ny lagstiftning den 1 januari som innebär att både matavfall och trädgårdsavfall ska sorteras ut från restavfallet. 

Matavfall är det som blir över när du lagar mat eller har ätit, som exempelvis potatisskal och gammalt bröd. Restavfallet är det som vanligtvis blir kvar i din soppåse när du har sorterat matavfall, förpackningar och farligt avfall. Trädgårdsavfall är till exempel grenar, fallfrukt och löv. Om du inte kan ta hand om trädgårdsavfallet på din tomt, så är du välkommen att lämna det på en returpunkt. 

I Norrköping införs obligatoriskt matavfallsinsamling successivt under 2024, för villor och övriga småhus kommer kravet att uppfyllas i och med införandet av fyrfack som införs under nästa vår.

Det för oss till den andra lagstiftningen som införs under 2024. Regeringen har beslutat om nya regler som innebär att kommunerna tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushållen, så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar, med början nästa år. 

Införandet ska vara klart senast den 1 januari 2027. I Norrköping har vi valt att införa tjänsten hemma hos våra småhuskunder under 2024 i och med att cirka 80 procent av våra kunder redan idag använder fyrfack. 

Vi behöver samtidigt också utveckla våra tjänster så att de passar både för dem som har mindre mängder avfall och dem som har större mängder vilket vi kommer att göra under perioden 2024 till 2027. 

Det ska samtidigt nämnas att trots att flera av våra kunder får ändrade avfallsabonnemang så är avfallsverksamheten självfinansierad, vilket innebär att vi inte tar ut större avgifter än vad som behövs för att täcka kostnaderna. 

Sammanfattningsvis är det alltså två olika lagstiftningar som träder i kraft under nästa år, en om sortering av mat- och trädgårdsavfall, och en om fastighetsnära insamling av förpackningar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa