Nu är det tid att sätta potatisen

Styrelsen i Stadsodling Norrköping vill se en bred folklig rörelse för matsäkerhet och uppmanar till mer odlande av potatis.

Under första världskrigets livsmedelsbrist odlades potatis på alla möjliga platser, som här i Östra Promenaden i Norrköping.

Under första världskrigets livsmedelsbrist odlades potatis på alla möjliga platser, som här i Östra Promenaden i Norrköping.

Foto: NT Arkiv

Insändare2024-04-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges livsmedelsberedskap är inte bra nog. Vi lever i oroliga tider på många sätt. Vårt livsmedelssystem är sårbart. Vi importerar en stor del av det vi äter. Vi märkte under pandemin vad som hände när det blev svårare med import och export mellan olika länder.

Vi i Stadsodling Norrköping vill se en bred folklig rörelse för matsäkerhet, som inte bara har fred på jorden utan också fred med jorden som princip. Därför sällar vi oss till initiativet ”Potatisuppropet”

 Potatisuppropet har namnmässigt tagit inspiration från potatisupproret som ägde rum över hela Sverige 1917 och som var en protestmanifestation mot det svåra matläge som rådde i Sverige under första världskriget. En av de slogans som användes då var ”Alla sätta potatis – utom de tråkiga” och det gäller än i dag.

Våra politiker tycker att det viktigaste för att öka vår matberedskap i kris är att hålla handelsvägarna öppna. Det känns som en extremt sårbar strategi! Vad är det som säger att det innebär att transporterna av mat går till Sverige? Kanske blir det istället som 1917 att transporterna av den mat som ändå sker i Sverige exporteras till de som kan betala bäst? 

Blir det störningar i försörjningskedjan så har vi inte tillräckligt att äta i Sverige. Så enkelt är det. Om alla som kan, sätter potatis så kommer bilden att bli en helt annan. Det går att odla potatis i hink, pallkrage, odlingsbädd eller i rader. Så ut och skaffa sättpotatis och så fort jorden reder sig – sätt igång! Alla kan odla potatis och ingen potatis smakar godare än den du odlar själv. Den potatis du odlar själv har du dessutom kontroll över så den inte exporteras till Tyskland.

 Alla kan vara med!

 Gör så här:

 1. Sätt potatis – gärna tillsammans!

 Vi i Stadsodling Norrköping kommer denna odlingssäsong att fokusera på att sätta potatis i våra pallkragar i Vasaparken. 

Vi vill uppmana Norrköpingsborna att sätta potatis. Om du bor i flerfamiljshus, fråga din hyresvärd om du får använda den gemensamma marken. Du kanske kan samarbeta med dina grannar? Om du har egen mark är det bara att börja. Vi uppmanar skolor och förskolor att sätta potatis. Koloniträdgårdsföreningar, Marieborgs folkhögskola sätt potatis ni med. 

 2. Berätta för fler – sprid budskapet. 

 3. Vi undrar hur Norrköpings kommun tänker kring vår stads matsäkerhet? 

Kommunen har tillsammans med regionen det yttersta ansvaret för vår livsmedelsförsörjning. Hur kan kommunen stötta lokala livsmedelsproducenter nu genast? Finns det kommunal mark som kan användas för odling? Kan kommunen ställa upp med maskiner och utsäde? Kan kommunen förköpa skörden till kommunal verksamhet? 

 Varför just potatis? Nu som förr är potatisen vårt bästa och mest pålitliga baslivsmedel. Nästan vem som helst kan odla potatis, men all lokal matproduktion är förstås viktig.