Norrköping kan bättre än grå hus i glas och betong

Norrköping växer med förtätad bebyggelse.

Vi får glädjas åt den fina Strömparken, Garvaregatans förändring och Sandbyhovsområdet, skriver Gunnel Larsson-Swärd.

Vi får glädjas åt den fina Strömparken, Garvaregatans förändring och Sandbyhovsområdet, skriver Gunnel Larsson-Swärd.

Foto: Thomas Möller

Insändare2022-09-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del områden behöver förnyas och ge plats för modern bebyggelse men i centrum av stan och i det gamla industrilandskapet bör det ske med försiktighet och anpassning till de befintliga byggnaderna. Vi får glädjas åt den fina Strömparken, Garvaregatans förändring och Sandbyhovsområdet. 

Av särskilt intresse för mig, som född och uppvuxen på väster, med de fina engelska radhusen i Promenaden och radhusen vid Nygatan och även vid Pronova, väcks funderingar. Idrottsparkens nya bebyggelse vid Albrektsvägen anpassades dock fint, att så många hus fått plats på min gamla skridskobana förundras man över. 

De nya husen på Humpgatan som blev en del av den fina parken vid Lenningska sjukhemmet däremot, borde varit någon form av radhus som passat in i övrig radhusbebyggelse. Ett stort misstag är väl det illgröna höga huset, studentboendet, vid Nygatan mittemot den gamla De Geerskolan. Det har trängts in på gården mellan gamla fina hus och den gamla gymnastiksalen och granne med tidigare Läroverket, numera De Geergymnasiet. 

Ingen anpassning till gammal bebyggelse. 

Nu är det aktuellt att bygga i anslutning till Lenningska husets baksida, förskola med mera. Vi får hoppas att det inte påverkar Lenningskas vackra byggnad. Vi vet ännu inte vad som planeras men hoppas verkligen att den får behålla färg och form. Även området Kopparhusen, vars restaurang brann, ska bebyggas. Den ritning som visats i pressen tyder inte på anpassning till Industriområdet. Inte heller bevarandet av de takspetsar som stod kvar efter branden får vara kvar. 

Byggnadsnämnden, gör något åt detta nu, tack. Är det inte tid att tänka om vad gäller grå byggnader i glas och betong och fyrkantiga svarta hus, lika Lindö? Norrköping kan bättre än så.