Norrköping - En fantastisk stad på många sätt

Vilken fantastisk historia Norrköping har. Tyvärr har många av dessa byggnader efter inlösen av kommun låtits förfalla och är nu rivningsfärdiga. Skäms på er politiker, skriver signaturen Bosse. På bilden Krusenhofs gård.
Vilken fantastisk historia Norrköping har. Tyvärr har många av dessa byggnader efter inlösen av kommun låtits förfalla och är nu rivningsfärdiga. Skäms på er politiker, skriver signaturen Bosse. På bilden Krusenhofs gård.

Har under några år gått runt i Norrköping och betraktat vår fantastiska stad med underbara byggnader och parker. En stad som nu är under stor förändring (bl a Inre Hamnen).

Insändare 19 februari 2022 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tur att den stora rivningshysterin av gamla kvarter stoppades. Tack våra stadsarkitekter.
Intresset vaknade med Lasse Södergrens artiklar om Stolta Stad. Lyft bara blicken. Otroligt vackra fasader med stor känsla för detaljer och produktionsglädje för det unika och vackra fanns hos byggherrarna på den tiden. Det finns otaliga små detaljer på byggnader som är mycket vackra att titta på. 
I NT visades även en serie med innergårdar i Norrköping. Många otroligt vackra och välskötta innergårdar visades. Tyvärr inte tillgängliga för allmänheten eftersom de flesta är försedda med låsta grindar och endast till för boende i kvarteret.

 

Har nu också läst boken ”Husen som låg i vägen” av Christpher Jarnvall. Boken handlar om den gamla kulturbygden och gårdarna mellan Norrköping och Kolmårdsbranten - Malmölandet och Kvillinge. En historisk miljö på Sveriges bästa åkermark, full av herresäten och dramatisk historia från vikingatiden via Vasakungarna fram till våra dagars Bernadotter. 

Vilken fantastisk historia Norrköping har. Tyvärr har många av dessa byggnader efter inlösen av kommun låtits förfalla och är nu rivningsfärdiga. Skäms på er politiker.


Senaste boken är ”Norrköping från ovan” av Fredrik Schlyter. Vilka otroliga bilder över våra vackra kvarter. Notera bland annat Norrköpings egna hängande trädgårdar, Industrilandskapet, Den snirklande lekplatsen i kvarteret Kvarnbacken m. fl.
Alla vackra platser kan inte nämnas här. Gå ut och upptäck och notera hur vacker vår stad är.

Men tyvärr finns det även en del saker som förstör helheten och som måste nämnas. Utan rangordning eller längre texter noterar jag.
Femöresbron. Hur kan en sådan tillgång i Norrköping behandlas så illa. Innebär att kostnaden skenar. Politiskt dribbel.
Trappan. Hur kunde kostnaden tillåtas springa iväg på det sättet. Politiskt dribbel.
Returpunkten. Har hanterats på ett klandervärt sätt. Politiskt dribbel.
Strömsholmen. Hur kan den tillåtas förfalla och dessutom bli ett riskområde utan att någon vettig idé tas fram. Politiskt dribbel.
Revens grund. Borttagande av bryggan. En oas för många som njöt av närhet till vattnet samtidigt som fiskare njöt av goda fångster. Enbart på grund av dåligt underhåll. 
Jag fick lära mig från början att skaffar jag mig något eller bygger något måste det underhållas. Görs inte i Norrköping. Politiskt dribbel.
Kontaktcenter. En kontaktyta för medborgarna i Norrköping. Ska vara ett snabbt sätt att få hjälp med alla typer av frågor som rör oss medborgare men verkar fungera tvärtom. Svårt att komma in för att nå rätt person. Politiskt dribbel.
Företagsrankningen. Här finns otroligt mycket att göra. Som exempel kan nämnas företaget Topformula som väljer att flytta sin tillverkning med 40 anställda från Norrköping för att politiker inte kan fixa lämplig tomt eller lokal. Politiskt dribbel.
Lagerkomplexen. Hur kan vi tillåta att dessa enormt stora lagerbyggnader byggs på en av Sveriges bästa åkermarker utan att ställa krav på att åtminstone solceller förläggs på dessa stora takytor. Vi måste vara medvetna om att Sverige endast är självförsörjande på mat till 50 procent. Politiskt dribbel.
Trafikmoralen. Vad har hänt i Norrköping. Ingen verkar bry sig om att följa de trafikskyltar som finns uppsatta. Här körs mot enkelriktat, höga hastigheter, trafik på cykelbanor, otillåten parkering mm. Fler poliser ute på våra gator behövs. Varför inte cyklande poliser i innerstan? Inför inte trafikskyltar/regler som ändå inte efterlevs. Politiskt dribbel.

Det finns mycket mer att skriva i dessa och andra ärenden.

Hoppas våra lokala tidningar och reportrar skriver mer i dessa frågor. Både positiva och negativa saker.
2022 är det val. Kontrollera var respektive politiker står i alla frågor. Varje väljare har rätt att kryssa för politiker som bäst passar respektive väljare. 

Tror fortfarande på Norrköping.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa