Norrköping blir alltmer osynligt på Sverigekartan

Norrköpings utveckling påminner väldigt mycket om Åtvidabergs, som förlorade både en framgångsrik industri och framgångar inom fotbollen på några få år.

Ska det gå för Norrköping som för Åtvidaberg, undrar Kenneth Holmberg. Bilden från 2014 då Åtvidaberg fortfarande spelade i Allsvenskan.

Ska det gå för Norrköping som för Åtvidaberg, undrar Kenneth Holmberg. Bilden från 2014 då Åtvidaberg fortfarande spelade i Allsvenskan.

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT

Insändare2024-06-10 09:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är Norrköping på väg att vandra Åtvidabergs väg? Båda kommunerna har ett par saker gemensamt vilket främst är att de båda vilar på minnen från fornstora dagar. 

Åtvidaberg var en gång förvisso en liten kommun men med ett stort fotbollslag och även ett stort företag; Facit. Företaget har ju som bekant upphört och fotbollsklubben harvar i de lägre serierna. 

Norrköpings utveckling påminner väldigt mycket om Åtvidabergs, där Norrköping, såsom Åtvidaberg, har drabbats av en industrikollaps.

Norrköpings egen fotbollsstolthet – IFK – presterar över tid allt sämre där storhetstiden i mitten av 1940-talet endast är ett minne blott. 

Norrköping minns Gunnar Nordahl och Åtvidaberg minns Ralf Edström, men de båda kommunerna minns även industriernas storhetstid.

Finns det en symbios mellan näringslivet och fotbollen? Vad kan en stad och fotbollsklubb idag locka med som andra städer och klubbar inte kan? Om riksmedier idag rapporterar någonting om Norrköping så handlar det faktiskt om brottslighet. Basketlaget Dolphins har dock upprepat vad IFK gjorde på 40-talet, fyra raka SM-guld, men den sporten har än så länge inte den genomslagskraft som fotbollen har!

Norrköping blir tyvärr alltmer osynligt på den nationella kartan där näringslivsmässiga framgångar lyser med sin frånvaro vilket i sin tur även leder till mindre intresse för staden som helhet och där fotbollens forna stolthet IFK dras med i fallet.

Stad, näringsliv och IFK kan ses som en helhet där de tillsammans måste hitta en väg för att stötta upp varandra annars är risken stor att Norrköping endast blir en minnesplats.