Utan underhåll finns inget som håller över tid

Inför valet i september har vi väljare nu verkligen möjlighet att välja bort de politiker som ”stökat” till vårt älskade Norrköping.

Hur kan den tillåtas förfalla och dessutom bli ett riskområde utan att någon vettig idé tas fram. Nu har beslut fattats om rivning av mur. Men vad vill man? undrar insändarskribenten.

Hur kan den tillåtas förfalla och dessutom bli ett riskområde utan att någon vettig idé tas fram. Nu har beslut fattats om rivning av mur. Men vad vill man? undrar insändarskribenten.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Insändare2022-03-07 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet ledamöter i Norrköpings kommunalfullmäktige är 85 stycken. 
Sveriges tredje största kommunalfullmäktige. Till och med större än Göteborg som bara har 81 ledamöter. Inte undra på att pengarna inte räcker i lilla Norrköping. 
Den politiska Kvartetten har gjort alldeles för många fadäser. Tar upp några här som vi Norrköpingsbor inte kan förstå hur det kunnat gå så illa. 

Trappan. Hur kunde politikerna tillåta att kostnaden fick springa iväg på det sättet. Flera miljoner dyrare än projekterat. Styrning saknades tydligen.

Femöresbron. Vår älskade bro som ännu inte har kommit på plats. Det fanns entreprenörer som kunde och lovade reparation till en bråkdel av vad en ny skulle kosta. Underhåll saknades. Det vet alla som har en sak att underhåll måste ske innan det är för sent. Finns hur många exempel som helst på bristande underhåll i av Norrköping ägda installationer. Broar som fastigheter. Kan inte politikerna detta?
Dessutom läser vi om att fler broar projekteras. Inga nya förrän Femöresbron finns på plats. Varför inte bygga ny bro med hjälp av sponsorpengar från olika företagare. Kan garantera att det då blir mycket billigare än vad kommun upphandlar.

Returpunkten. Har hanterats på ett mycket klandervärt sätt med fördubblade kostnader. Var fanns framförhållningen. Att sedan skylla på tjänstemännen är katastrof.

Strömsholmen. Hur kan den tillåtas förfalla och dessutom bli ett riskområde utan att någon vettig idé tas fram. Nu har beslut fattats om rivning av mur. Men vad vill man? 
Bygga en så kallad kaj utanför Tullhuset till en otroligt hög kostnad gick bra. Otroligt. Skärp er politiker.

Refvens grund. Borttagande av bryggan. En oas för många som njöt av närhet till vattnet samtidigt som fiskare njöt av ”goda” fångster. Enbart på grund av dåligt underhåll. 
Jag fick lära mig i skolan att skaffar jag mig något eller bygger något måste det underhållas. Görs inte i Norrköping. Sluta dribbla politiker.

Företagsrankningen. Här finns otroligt mycket att göra. Som exempel kan nämnas företaget Topformula som väljer att flytta sin tillverkning med 40 anställda från Norrköping för att politiker/tjänstemän inte kan fixa lämplig tomt eller lokal. Inte undra på att Norrköping ligger så långt ner på listan. Här måste politisk skärpning ske.

Lagerkomplexen. Hur kan vi tillåta att dessa enormt stora lagerbyggnader byggs på en av Sveriges bästa åkermarker utan att ställa krav på att åtminstone solceller förläggs på dessa stora takytor. Vi måste vara medvetna att Sverige endast är självförsörjande på mat till mindre än 50 procent. Politiker. Verkligen dags att vakna. Speciellt nu när situationen är som den är i världen. 7 procent av vår yta är odlingsbar. Den minskar stadigt tack vare politiska beslut. 

Östra promenaden. Hur kan man tillåta kostnaderna skena utan kontroll när nya busshållplatsen vid Gustav Adolfsplan görs. Ingen kontroll på ekonomin verkar finnas.

Kontaktcenter. En kontaktyta för medborgarna i Norrköping. Naturligtvis även för företagare. Ska vara ett snabbt sätt att få hjälp med alla typer av frågor som rör oss medborgare men verkar fungera tvärtom. Svårt att komma in för att nå rätt person. Politiker. Gör något. Kontaktcenter är till för oss medborgare.

Trafikmoralen. Vad har hänt i Norrköping. Ingen verkar bry sig om att följa de trafikskyltar som finns uppsatta. Här körs mot enkelriktat, höga hastigheter, trafik på cykelbanor, otillåten parkering mm. Fler poliser ute på våra gator behövs. Varför inte cyklande poliser i innerstan? Inför inte trafikskyltar/regler som ändå inte efterlevs. Vakna politiker. Annars gäller snart djungelns lag i trafiken.
Är det så att av kommun anlitade entreprenörer inte behöver följa trafikreglerna? De kör på spången hej vilt. Sopbilar kör mot enkelriktat. Står så att all trafik blir stående stilla och kan inte komma förbi. De så kallade stadsbussarna används under privat/ledig tid och parkeras på icke tillåten plats, med mera.

Det finns mycket mer att skriva i dessa och andra ärenden.

Hoppas våra lokala tidningar och reportrar skriver mer i dessa frågor. Både positiva och negativa saker.
2022 är det val. Kontrollera var respektive politiker står i alla frågor. Varje väljare har rätt att kryssa för den politiker som bäst passar respektive väljare bäst. Passa på och gör det så vi i Norrköping får en förändring.