Nog finns det väl blåa som förstår

Jag, en rödgrön aktivist.

Var finns ni? Alla borgerliga kloka människor, som oroas och blir frustrerade över att inget händer, skriver Kenneth Malmsborg. Arkivbild från Stockholm våren 2022 då ungdomar skolstrejkar för klimatet.

Var finns ni? Alla borgerliga kloka människor, som oroas och blir frustrerade över att inget händer, skriver Kenneth Malmsborg. Arkivbild från Stockholm våren 2022 då ungdomar skolstrejkar för klimatet.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2023-04-15 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, så heter det om man tror på vad vetenskapen säger och vill att vi ska sänka våra utsläpp. Samt försöker påverka genom att skriva insändare, debattera och demonstrera. Men det är väl ändå inte bara röda som gör det? Finns det inga blågröna som oroas av klimat-förändringarna, att politikerna gör så lite och hur våra barn ska få det. Inte vill väl alla som inte är röda ha billig bensin, plastpåsar och kalhyggen. 

Nog finns det väl blåa som förstår det forskningen säger att klimatförändringarna är allvarliga och huvudsakligen beror på människans utsläpp av växthusgaser. Varför låter det som borgerliga bara vill strykas medhårs av populistiska politiker som lovar bidrag för bensin och el och mer bidrag ju mer du använder. Bidragspolitik som förr var en socialdemokratisk paradgren har blivit populistiska högerpartiers främsta vapen men i en form där den som förbrukar mest får mest bidrag.

Så var finns ni? Alla borgerliga kloka människor, som oroas och blir frustrerade över att inget händer. Vi kan väl tycka olika om fördelningspolitik och skatter men varför ska klimatet vara en vänsterfråga? 

Visst, vi får det lite sämre nu ett tag men inte värre än på nittiotalet och då hade vi det ganska bra. Sen blir det värre för en del som inte har så stora marginaler och dessa ska så klart få stöd. Men många av oss reser som förut och fyller varuhus och restauranger. Så nog ska vi väl klara att minska våra utsläpp, att vårda våran värld, så att våra barn kan leva där.